Festivalul Internațional Timișoara Muzicalăa început! – vezi programul evenimentelor

Posted on apr. 20 2015 - 1:44pm by petre

Dacăe primăvară, e vremea Festivalului Internațional Timișoara Muzicală! Ediția cu numărul 40 aduce în fața melomanilor pe scena Filarmonicii Banatul artiști de marcădin Germania, Franța, Ungaria, Grecia, Elveția Olanda și de pe alte meridiane, prime audiții muzicale și evenimente incitante. Festivalul se desfășoarăîn perioada 17 aprilie – 28 mai 2015, cele mai multe dintre concerte având loc în sala Capitol.

Concertul inaugural al ediției XL a avut loc vineri, 17 aprilie, sub bagheta lui de Radu Popa, soliști fiind pianistul Martin Munch (Germania), violonistul Gabriel Popa și violoncelistul Filip Papa, cu un concert compus chiar de pianistul serii, o lucrare a compozitorului Adrian Iorgulescu și un concert de J. Brahms.

Duminică, 19 aprilie, de la ora 19, tot în sala Capitol, a avut loc un dublu recital, susținut de Tro Syrinx (Dorel Baicu – flaut, Dorin Gliga -oboi, Pavel Ionescu -fagot), și de Luminița Burcă(vioară) cu pianistul Dragoș Mihăilescu.

Canzoni Italiane se intituleazărecitalul pe care soprana Bianca Luigia Manoleanu și pianistul Remus Manoleanu îl vor susține în 21 aprilie, de la ora 19, la Capitol.

Unul dintre cele mai interesante evenimente ale ediției 2015 a festivalului se anunțăa fi Concertul simfonic extraordinar pe care îl va dirija maestrul Michael Hasel (Germania), vineri, 24 aprilie, ora 19, la Capitol. Invitați speciali vor fi ilustrul constructor de instrumente Anton Braun, ambasador onorific al Timișoarei – CapitalăCulturalăEuropeanăoraș candidat și Horia Șurianu, care a compus special pentru acest eveniment un concert de flaute ce va fi interpretat în primăaudiție absolutăde Ion Bogdan Ștefănescu și Vlad Colar.

Muzicăpe șase continente: sub acest generic va cânta sâmbătă, 25 aprilie, de la ora 19, Academic Clarinet Quartet. Recitalul serii de marți, 28 aprilie, de la aceeași oră, va fi susținut de Maxim Quartet, într-o formulărar întâlnită: Horia Maxim- pian, Mihaela Anca-flaut, Fernando Mihalache – acordeon, SĂƒndel Smărăndescu – contrabas.

Un alt Concert simfonic extraordinar va avea loc joi, 30 aprilie, de la ora 19 dirijat de Gheorghe Costin. Solist va fi violonistul Antal Zalai, iar programul va cuprinde Rapsodia românănr.2 în Re major de George Enescu, Concertul 1 de Wienawski și Simfonia nr.9 de Șostakovici.

Biletele pentru toate evenimentele festivalului au fost puse în vânzare la Agenția Filarmonicii Banatul, la prețuri între 10 lei (pentru elevi, studenți, pensionari) și 30 de lei.

 

S.P.

Comments

comments

About the Author