Festival International de Folclor Ucrainean, la Timisoara

Posted on sept. 30 2010 - 8:03am by petre

Iubitorii de folclor din Timisoara sunt asteptati, in acest sfarsit de saptamana, la prima editie a Festivalului International de Folclor Ucrainean. Manifestarea va avea loc in perioada 1-3 octombrie si va reuni in orasul de pe Bega peste zece formatii artistice din tara si strainatate.

Festivalul International de Folclor Ucrainean este o premiera pentru Timisoara, dar si pentru judetul Timis. Am organizat acest program cultural pentru a marca cei 100 de ani de la stabilirea ucrainenilor in judetul nostru, a spus Gheorghe Hleba, presedintele filialei locale a Uniunii Ucrainenilor din Romania, organizatorul evenimentului cultural.
Festivalul va debuta sambata, 2 octombrie, de la ora 13, in comuna timiseana Criciova, cu dezvelirea unei placi comemoriale cu ocazia implinii unui secol de la stabilirea ucrainenilor in localitate. Evenimentul va fi urmat de o masa rotunda la primaria din comuna si un spectacol artistic. Seara, manifestarile vor continua la Casa de Cultura a Ucrainenilor din Timisoara, unde cei prezenti vor putea admira o expozitie de carte si o colectie de costume ucrainene din Banat.
Duminica, de la ora 10, oaspetii vor lua parte la Sfanta Liturghie oficiata la Biserica Ortodoxa Ucraineana din Timisoara. De la ora 14, manifestarile vor continua la Muzeul Satului Banatean. Participantii la festival vor vizita Casa Ucraineana de la muzeu, apoi vor sustine un nou regal folcloric pe scena din Padurea Verde. Spectacolul va fi sustinut de formatii artistice din Novi Sad (Serbia) si Ujhorod (Ucraina), Rona de Sus (Maramures) si Cornutel-Banat (Caras Severin), dar si de etnici etnici ucraineni din judetul nostru: Gottlob, Soca, Remetea Mica si Stiuca.

Comments

comments

About the Author