Ești superstițios? VEZI CE SĂ‚ FACI ȘI CE NU DE ANUL NOU

Posted on dec. 31 2013 - 12:58pm by petre

Oamenii din întreaga lume au adoptat mai multe obicieiuri pe care le practicăîn prag de an nou și despre care cred căle vor purta noroc, printre acestea aflându-se dansul în aer liber pentru sănătate și noroc sau umplerea portofelelor cu bani pentru un an prosper.

Se crede căAnul Nou trebuie săte prindăcu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile săprimești cât mai multe cadouri. De asemenea, pentru un an norocos și plin de iubire sunt de preferat hainele roșii, roșul fiind considerat culoarea veseliei și a dragostei.

Înnoaptea dintre ani și pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiția spune căaceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

Cine este politicos și manierat de Anul Nou va fi tot timpul așa, de aceea se spune căîn noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuțiile în contradictoriu și limbajul licențios sau brutal, cât și povestirile cu fantome sau morți. Înafarăde faptul cănu sunt deloc plăcute, acestea atrag și ghinionul.

Despre copiii născuți pe 1 ianuarie se spune căvor avea noroc toatăviața.

Înmai multe țări, printre care și România, oamenii nu împrumutăbani, bijuterii sau alte obiecte de preț în prima zi din an și nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul și nu oferădaruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiția și, dacăsunt nevoiți săscoatăceva din casă, cheamăpe altcineva în acest sens.

Americanii obișnuiesc ca la cumpăna dintre ani sălase toate ușile și ferestrele deschise pentru ca anul vechi săplece imediat și săfacăloc celui nou.

De asemenea, se spune că, pentru un an îmbelșugat este bine ca la miezul nopții pe masăsăfie pahare și farfurii pline, iar fiecare mebru al familiei săaibăbani asupra sa. Paharele, farfuriile și buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, considerăsuperstițioșii.

Tot de veselăse leagăun alt semn de rău augur pentru anul ce vine. Se spune cădacăspeli vasele în prima zi a anului, cineva drag va muri. Mai zeloși, unii nu își spalănici părul pe 1 ianuarie.

O practicăpăgânăs-a menținut pânăastăzi, modalitatea de punere în aplicare fiind însădiferită. Societățile arhaice credeau căspiritele malefice se tem de zgomote puternice și de luminăși, de aceea, în noaptea dintre ani, aprindeau focuri mari și făceau zgomot pentru ca în anul ce vine săfie feriți de rele. Înzilele noastre, focurile și tobele au fost înlocuite cu artificii, petarde și pocnitori care marcheazătrecerea într-un nou an fărăghinioane. Și clopoțeii sunați cu putere la miezul nopții alungăspiritele rele.

Dacănu doriți săfiți datori tot anul ce vine, încercați săvăplătiți datoriile pânăla miezul nopții.

Însudul Statelor Unite se crede căun semn de noroc pentru tot anul este dacăîn prima zi din ianuarie se consumăfasole cu bobul negru. Se mai spune cănorocos va fi de douăori mai mult acela care gătește fasolea.

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacădoriți săaveți parte de afecțiune în anul ce vine. Încaz contrar, veți avea un an cu puține satisfacții sentimentale.

O altăsuperstiție spune căe bine ca, în prima zi a anului nu este bine săieși din casădecât dupăce deja ai primit un musafir care nu trebuie săfie blond sau roșcat, săaibăplatfus sau strabism și nici sprâncenele împreunate, pentru căaduce ghinion.

Mai multe popoare ale lumii sunt atente la direcția vântului în dimineața Anului Nou. Dacăbate din sud, prevestește un an îmbelșugat și vreme bună, în timp ce vântul din nord este semn de vreme rea și an dificil. Vântul care bate din este prevestește calamități naturale, iar de la vest e semn căîn anul ce vine va fi bogăție de lapte și pește, dar și decesul unei persoane publice importante. Dacănu se simte adierea vântului este semn de veselie și prosperitate pentru tot anul.

Pentru dragoste și prosperitate, pentru sănătate și veselie în anul ce vine este bine ca la miezul nopții sădansați în aer liber, cel mai bine în jurul unui copac.

Fetele care vor săse mărite în următoarele 12 luni ar fi bine ca prima persoanăpe care o văd de la geamul dormitorului săfie un bărbat.

Comments

comments

About the Author