Eclipsăde soare vizibilădin România! Vezi când se va petrece fenomenul și ce trebuie săfaci ca să-l urmărești

Posted on mart. 18 2015 - 5:31pm by petre

Românii vor putea urmări, vineri, 20 martie, o eclipsăparțialăde Soare.

Eclipsa  va putea fi observata si de pe teritoriul Romaniei, cel mai bine din partea de vest, vineri, intre orele 10:45 – 13:05, maximul fiind in jurul orei 11:55. Aceasta va dura circa douăore și 20 de minute și se va vedea cel mai bine în nordul țării. La București, maximul eclipsei va fi atins la ora 11:55.

Eclipsa de Soare se produce atunci când Luna acoperăSoarele, moment când  lumina celui din urmănu mai ajunge pe Pământ. Un alt mod în care se poate explica o eclipsăde Soare este căTerra se află, pentru un scurt timp, în umbra Lunii.Eclipsa de Soare

Luna acoperăSoarele, dar nu o face mereu la fel, eclipsele fiind totale (când Soarele acoperăcomplet Luna), inelare (când Luna este puțin mai micădecât Soarele și încape complet în discul acestuia) sau parțiale  (când Luna acoperădoar o parte din discul Soarelui). Acum vom avea de-a face cu o eclipsătotală, vizibilăca parțialădin țara noastră.

Potrivit lui Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, intervievat de Descopera.ro, fenomenul nu este rar în sine, în fiecare an producându-se minim două  eclipse de Soare (maximum 5).

Eclipsa de Soare este rarăpentru un loc anume, care trebuie săfie  strabătut de umbra Lunii, o umbrăcare are un diametru de maxim 270 km la sol. Pentru căde fapt umbra Lunii este micăîn comparație cu suprafața  Pământului, vine destul de rar momentul când aceasta trece printr-un  anumit loc. De exemplu, ultima eclipsătotalăde Soare vizibilădin România s-a produs în 1999, iar următoarea se va produce în 2081.

 

Eclipsa de Soare se urmărește cu un filtru care blocheazămare parte din  lumina Soarelui. Astronomul Adrian Șonka vărecomand filtre de sudurăînchise la culoare, adecvate  observării Soarelui. Se poate folosi și folie specială, numită„Mylar„,  dar doar atât. Orice improvizație poate duce la orbire instantanee și  iremediabilă. Dacănu aveți filtrele respective mai bine nu observați  eclipsa decât săfie ultimul lucru pe care îl observați vreodată!

Dacăaveți instrumente astronomice puteți folosi numai folie specialămontatăîn fața obiectivului și nu la ocular.

Eclipsa de pe 20 martie începe la București la ora 10:48 și se termină13:04, cu maximul la 11:55 cu 43% acoperire a Soarelui.

Următorul fenomen spectaculos se va produce în noapte de 27 spre 28  septembrie, o eclipsătotalăde Lunăvizibilăîn a doua jumătate a nopții.

Vor mai fi vizibile și maximele curenților de meteori, Lyridele pe  22 spre 22  aprilie, Perseidele în noaptea de 12 spre 13 august și Geminidele pe 13  decembrie.

sursa: Descopera.ro

Comments

comments

About the Author