E legal sau nu să îți fie luată temperatura la intrarea in magazin? Opinia juriștilor

Posted on mai 19 2020 - 12:20pm by petre

Avocaţii au părerile împărţite în privinţa legalităţii prelevării temperaturii de agenţii de pază sau jandarmii postaţi la uşa unor magazine.

Avocatul Cosmina Cerva, citată de Mediafax, spune că desfăşurarea activităţilor medicale în România este reglementată foarte clar de legislaţia în domeniu.

„Procedura prin care jandarmii, paznicii sau bodyguarzii măsoară temperatura corporală a cetăţenilor la intrarea în spaţiile comerciale şi instituţiile publice reprezintă un abuz. Pe lângă faptul că se încalcă prevederile Costituţiei (Art. 22 alin. Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viaţă privată din punct de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi şi de infracţiunea prevăzută de art. 348 Cod penal – exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a precizat Cosmina Cerva pentru MEDIAFAX.

„Având în vedere că măsurarea temperaturii corporale este folosită în scop medical, se impune prezenţa cadrelor medicale autorizate în acest sens”, mai spune avocatul.

Pe de altă parte, alţi jurişti spun că vorbim doar de citirea unei cifre de pe un termoscaner, deci nu este nevoie de pregătire medicală.

Avocatul Cristian Ene: „Măsurarea temperaturii nu reprezintă o prelevare a unei date cu caracter personal ce să conducă ulterior la identificarea persoanei de la care s-a prelevat, deoarece autoritatile nu solicită numele si prenumele sau CNP -ul persoanei verificate. Nu trebuie cuiva pregătire de specialitate pentru a citi un termometru”.

Oamenii nu sunt încântaţi că paznicii sunt cei care decid dacă intră sau nu într-un magazin.

La rândul lor, aceşti paznici spun că au reguli clare.

Începând de săptămâna trecută, la intrarea în orice instituţie sau spaţiu public închis, vizitatorilor li se ia temperatura.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author