Omul de afaceri Gruia Stoica i-a dat avocatului Doru Boștinătrei milioane de euro pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preț oferăCFR Marfăla licitația pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, susțin procurorii anticorupție, citați de Mediafax.
Direcția NaționalăAnticorupție (DNA) precizeazăcăGruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influență, iar avocatul Doru Boștină, din Baroul București, pentru trafic de influență.
Dosarul în care sunt vizați cei doi este legat de o licitație pentru transportarea cărbunelui, organizatăde Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu.
Astfel, potrivit DNA, în mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație pentru încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.
La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitații de participare la procedura de licitație (cu depunerea în plic a ofertelor, organizatăconform normelor interne ale autorității contractante) mai multor societăți, între care CFR MarfăSA și SC Grup Feroviar Român SA București. Licitația avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadăde trei ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimatăde 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fărăTVA.
Anchetatorii susțin că”existădate și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului BoștinăDoru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat săse creadăcăo are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR MarfăSA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma săîl ofere, în cadrul licitației”.
Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de către Grup Feroviar Român a unei oferte cu un preț cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului săfie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.
DNA mai informează, pe de altăparte, căGruia Stoica a refuzat săse prezinte la audieri și, din acest motiv, a fost pus în executare mandatul de aducere a acestuia.
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), a fost adus miercuri searăla sediul central al DNA, încătușat și escortat de polițiști, pentru a-i fi aduse la cunoștințăînvinuirile.
La sediul DNA, procurorii a fost audiat, miercuri seară, și avocatul Doru Boștină.
Gruia Stoica ar fi mințit procurorii anticorupție atunci când le-a transmis acestora, legat de primirea citației pentru audieri, cănu se aflăîn București, pentru a nu se prezenta la DNA, acest fiind motivul pentru care el a fost ridicat în baza unui mandat de aducere.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, căStoica a fost citat de procurorii DNA pentru a se prezenta la sediul Direcției, unde urmau să-i fie aduse la cunoștințăînvinuirile din dosar.
Potrivit acelorași surse, citația a fost trimisăla adresa de domiciliu din București a omului de afaceri, însăacesta nu s-a prezentat la audieri, motivând cănu s-ar afla în Capitală. Sursele citate susțin căStoica i-ar fi mințit pe anchetatori când le-a spus cănu este acasă, DNA deținând dovezi în acest sens. Înacest context, anchetatorii au hotărât emiterea unui mandat de aducere pe numele omului de afaceri.
Procurori ai Direcției Naționale Anticorupție au descins anterior, tot miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru o licitație chiar cu o jumătate de orăînainte deschiderii ofertelor.
Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticorupție au ridicat plicurile în care erau depuse ofertele CFR Marfăși ale Grupului Feroviar Român, valoarea estimatăa contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.
Grupul controlat de Gruia Stoica a vrut anul trecut săcumpere pachetul majoritar de acțiuni al CFR Marfă, însătranzacția nu s-a finalizat.
Vânzarea a 51% din CFR Marfăcătre Grup Feroviar Român nu a putut fi finalizatăpânăla termenul limită, 14 octombrie 2013, pentru căunele bănci creditoare ale CFR Marfănu și-au dat acordul pentru schimbarea acționariatului, iar Consiliul Concurenței nu a avut timpul necesar pentru a se pronunța asupra tranzacției.
sursa: Mediafax