Dezastru la Veneția – morți și pagube materiale după vijelie și cea mai mare inundație din ultimii 50 de ani

Posted on nov. 13 2019 - 11:24am by petre

Veneţia a fost lovită de cea mai semnificativă maree din ultimii 50 de ani, turiştii fiind nevoiţi să-şi caute adăpost pe străzile inundate, în timp ce vântul puternic a provocat valuri în celebra piaţă San Marco, scrie The Guardian.

Matteo Salvini a anunţat pe reţeaua de socializare Twitter că două persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din Veneţia.

Nivelul excepţional de înalt al apei sau „acqua alta” a ajuns până la 1.87 metri înălţime pe măsură ce alarmele de inundaţii au sunat în oraşul italian, au declarat reprezentanţii de la Centrul de Monitorizare.

Toată lumea a fost mobilizată pentru a face faţă urgenţei”, a spus primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, pe Twitter.
Doar o singură dată de la începerea înregistrării datelor în 1923 a mai avut loc un astfel de eveniment, atunci când nivelul apei a ajuns la 1.94 metri înălţime în 1966.

În timp ce serviciile de urgenţă au luat cu asalt canalele pentru a evalua pagubele, presa din Italia a relatat că un localnic în vârstă de 78 de ani a fost ucis de un şoc electric după ce locuinţa sa a fost inundată.

De asemenea, Paza de Coastă a trimis bărci suplimentare pentru a fi folosite pe post de ambulanţe.

„Va fi o noapte lungă”, a mai scris Brugnaro pe Twitter, primarul adaugând că pe măsură ce nivelul apei începe să scadă „temerile apărute în urmă cu câteva ore vor fi înlocuite cu evaluarea pagubelor”.

În plus, primarul a spus că va decreta stare de dezastru pentru oraş.

Inundaţiile excepţionale, pentru care a dat vina pe criza climatică, au fost „o rană care va lăsa o cicatrice permanentă”, a mai adăugat Brugnaro.

Încă din 2003 există un proiect pentru infrastructură care ar ajuta la protejarea oraşului în astfel de situaţii, însă din cauza mai multor scandaluri şi costurilor acesta a fost amânat.

Comments

comments

About the Author