Eduard Hellvig a fost votat, luni, de plenul reunit al celor douăCamere ale Parlamentului, la șefia Serviciului Român de Informații (SRI), cu 498 de voturi „pentru„ și 15 voturi „împotrivă„, din totalul de 513 parlamentari care și-au exprimat votul.
Eduard Hellvig a declarat, luni, în plenul Parlamentului, dupăvalidarea sa în funcția de director al SRI, că, în continuare, corupția reprezintăun factor de risc pentru siguranța națională, afectând economia și subminând funcționarea instituțiilor.
„Consider esențiale douăcoordonate de acțiune: combaterea corupției și dezvoltarea capacității de apărare a siguranței naționale. Cu toate căs-au înregistrat progrese majore în ultimii ani, corupția reprezintăîn continuare un factor de risc pentru siguranța națională, afectând economia și subminând funcționarea instituțiilor„, a arătat el.
Hellvig a menționat necesitatea unui stat puternic.
“Când istoria s-ar putea sănu mai aibăvreodatărăbdare cu noi, dacăvrem ca România sărămânăîn picioare, va trebui săavem un stat puternic, clădit pe un parteneriat democratic, cu propriii cetățeni și pe piloni instituționali solizi„, a explicat Hellvig.
El a arătat cădorește aprofundarea cooperării operaționale și a schimbului de informații cu partenerii euro-atlantici, în special cu SUA, în contextul escaladării tensiunilor în regiunea nostrăși a deciziilor de repivotare militar-strategicăa NATO în estul Europei.
Directorul SRI a menționat căinstituția pe care o va conduce a cunoscut în ultimii ani un proces amplu de reorganizare și modernizare, devenind un vector de stabilitate națională.
“Responsabilitatea de asigurare a securității cibernetice a Ucrainei reflectăstatutul obținut în cadrul comunității de informații euro-atlantice. Prioritatea Serviciului în perioada următoare trebuie săfie consolidarea performanței, atât în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, cât și în context geostrategic tensionat„, a mai spus Eduard Raul Hellvig.
Secretarul Camerei Niculae Mircovici a anunțat, de la tribuna Parlamentului că, din totalul de 564 de parlamentari, și-au exprimat votul 513 senatori și deputați.
Pentru numirea lui Eduard Hellvig au votat 498 de parlamentari și s-au înregistrat doar 15 voturi împotrivă.
Mircovici a afirmat că, potrivit prevederilor Articolului 76, alin 2 din Constituția României, numirea în funcție se face cu votul majorității parlamentarilor prezenți.
„A fost întrunitămajoritatea necesarăpentru numirea lui Eduard Hellvig la șefia Serviciului Român de Informații„, a mai precizat Niculae Mircovici.
Comisia de control al activității SRI a avizat, săptămâna trecută, favorabil nominalizarea acestuia la șefia Serviciului, la propunerea președintelui Klaus Iohannis, fiind înregistrate 7 voturi „pentru” și unul „împotrivă”.
Eduard Hellvig a fost europarlamentar și vicepreședinte PNL, deputat și ministru în Guvernul Ponta, de unde s-a retras dupăce a fost acuzat de incompatibilitate. Este considerat un apropiat al președintelui Iohannis încădinaintea campaniei electorale din 2014.
Hellvig are 40 de ani și a fost ministru al Dezvoltării în primul guvern condus de Victor Ponta, pânăla alegerile parlamentare din 2012, când s-a retras din Cabinet în urma acuzațiilor de incompatibilitate formulate de Agenția Naționalăde Integritate (ANI).
Îndecembrie 2014, Hellvig a câștigat definitiv procesul cu ANI la ÃŽnalta Curtea de Casație și Justiție, care a respins raportul inspectorilor de integritate.
La alegerile parlamentare din 2012, Eduard Hellvig a obținut un mandat de deputat pe listele USL, din partea PNL, însăa demisionat din aceastăcalitate în septembrie 2013 pentru a deveni europarlamentar ca urmare a vacantării unor mandate ale PNL.
La alegerile europarlamentare din 2014, Hellvig a obținut un nou mandat de eurodeputat.
sursa si continuarea: Mediafax. ro