Administrația Naționalăde Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 4 – 17 mai, pentru toate regiunile din țară: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și la munte.
Estimarea este realizatăfolosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată(ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicatăde apariție a precipitațiilor.
BANAT
Înprimele trei zile ale intervalului valorile termice vor crește treptat, iar vremea va deveni deosebit de caldăpentru acestăperioadă, cu maxime diurne, în medie regională, în jur de 31 de grade pe data de 6 mai și minime nocturne de aproximativ 15 grade, pe 6 și 7 mai. Ulterior, temperaturile vor scădea, astfel căîn perioada 7 – 9 mai se vor înregistra, în medie, maxime de 22…24 de grade și minime de 9…11 grade. O nouăscădere a valorilor termicese va înregistra la începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză, pentru ca în intervalul 13 – 17 mai, regimul termic săse menținărelativ constant, cu maxime, în medie, de 22 de grade și minime de 8 …10 grade.
Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare în jurul datelor de 6 și 7 mai, dar și în intervalul 9 – 17 mai.
CRIȘANA
Procesul de încălzire ce se va resimți la începutul intervalului de prognozăva determina o vreme deosebit de caldăpentru acestăperioadă, iar în 6 mai se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime de 30 de grade și minime de 14…15 grade. Încursul zilei de joi, 7 mai, valorile termice vor scădea accentuat, iar pânăla sfârșitul primei săptămâni de prognozăse vor situa în jurul unor medii de 20…23 de grade pentru temperaturile maxime și de 8…10 grade, în cazul minimelor nocturne. A doua săptămânăde prognozăva debuta cu o nouărăcorire a vremii, iar valorile diurne nu vor mai depăși, în general, 18 grade. ÃŽnsă, începând cu data de 13 mai, temperaturile vor marca o creștere, spre valori apropiate de mediile multianuale caracteristice perioadei, respectiv 21…22 de grade în cursul zilelor și în jur de 10 grade pe parcursul nopților.
Probabilitatea de apariție a averselor va fi ridicatăîn zilele de 6 și 7 mai, precum și în intervalul 9 – 17 mai, cu posibilitatea ca în jurul datei de 10 mai săse înregistreze cantități de apămai însemnate.
TRANSILVANIA
La începutul primei săptămâni de prognoză, valorile termice vor fi în creștere treptată, cea mai caldăzi urmând a fi cea de miercuri, 6 mai, când media regionalăa temperaturilor maxime va fi de 27 de grade, iar în noaptea de miercuri spre joi, minimele termice se vor situa, în general, în jurul a 12…13 grade. Temperatura aerului va marca o scădere semnificativăpe data de 7 mai, spre valori normale pentru acestăperioada a anului, iar pânăla sfârșitul celor douăsăptămâni de prognoză, vor fi mici oscilații în jurul unor medii de 18…21 de grade ale maximelor diurne și de 6…8 grade pentru minimele nocturne.
Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicatăîn 6 și 7 mai, când vor fi posibile cantități de apămai însemnate și, zilnic, dupădata de 10 mai.
MARAMUREȘ
Vremea va fi din ce în ce mai caldăîn primele trei zile de prognoză, însă, în 7 mai, valorile termice vor scădea accentuat, cu aproximativ 8 grade, ajungând, în medie regională, la maxime diurne de 20…22 grade și minime nocturne de aproximativ 8 grade, temperaturi ce vor caracteriza un regim termic normal pentru aceastăperioadă. Ulterior, pânăla sfârșitul celor douăsăptămâni de prognoză, temperaturile se vor menține în jurul acestor valori, cu mențiunea căîntre 10 și 12 mai, se va consemna o scădere ușoară, cu 2…4 grade.
Vor fi posibile averse aproape zilnic, iar pe 6 mai, precum și în intervalul 10 – 12 mai, crește probabilitatea pentru cantități de apămai însemnate.
MOLDOVA
Intervalul va debuta cu o încălzire treptatăa vremii, astfel încât, pe 6 mai, valorile termice se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, media regionalăa maximelor urmând a fi de 24 de grade, iar a minimelor de 12 grade. Dupăaceastădatăse va remarca o scădere de temperatură, iar pânăspre sfârșitul intervalului, se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv maxime de 20…22 de grade și o medie regionalăa minimelor de aproximativ 10 grade. Valori mai scăzute sunt posibile în zilele de 11 și 12 mai, când vremea va fi răcoroasă, mai ales în nordul regiunii.
Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicatăîn jurul datei 7 mai și dupădata de 11 mai, când, izolat vor fi posibile și cantități de apămai însemnate.
DOBROGEA
ÃŽntreaga perioadăva fi caracterizatăo vreme normalădin punct de vedere termic pentru prima jumătate a lunii mai. Se vor înregistra maxime, în medie regională, de 20 de grade, valori mai coborâte urmând a se înregistra pe litoral, în timp ce minimele nocturne vor fi de 10…12 grade. La începutul săptămânii viitoare, este probabilăo răcire de scurtădurată, astfel cămedia temperaturilor maxime, pe întreaga regiune, va coborî cu 2…3 grade.
Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicatăîn 7 mai și în intervalul 11 – 14 mai.
MUNTENIA
La începutul intervalului, valorile termice vor fi în creștere, spre maxime ce vor atinge medii regionale în jurul a 26 de grade și minime de aproximativ 13 grade, caracterizând o vreme caldăpentru aceastăperioadă. Dupădata de 7 mai, vor fi temperaturi în limite normale, respectiv maxime în jur de 22 de grade și minime de 9…10 grade. Aceste temperaturi se vor menține pânăspre finalul intervalului, cu mențiunea că, în zilele de 11 și 12 mai, este posibilăo scădere ușoarăa temperaturilor diurne, pânăla o medie regionalăde 20 de grade.
Pentru data de 7 mai, crește probabilitatea de apariție a ploilor, izolat însemnate cantitativ. Probabilitatea de ploaie va fi ridicatăși în a doua săptămânăde prognoză.
OLTENIA
Înprimele zile ale intervalului, valorile termice vor crește semnificativ, iar vremea va deveni deosebit de caldăpentru acestăperioadă. Prin urmare, în ziua de miercuri 6 mai se va atinge o medie regionalăa maximelor diurne de 28 de grade și a minimelor nocturne de aproximativ 13…14 grade. Ulterior, temperaturile vor marca o scădere, iar regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru aceastădată, cu maxime în jurul a 22 de grade și minime de 10 grade. Valori mai scăzute sunt posibile în intervalul 10 – 12 mai, când media maximelor va coborî spre 18 grade, iar a celor minime spre 8 grade, caracterizând o vreme răcoroasă.
Probabilitatea de ploaie va fi mai pronunțatăîn ziua de 7 mai și în intervalul 10 – 12 mai.
LA MUNTE
Debutul intervalului de prognozăva fi caracterizat de o creștere semnificativăa temperaturii, astfel încât, în 6 mai, media valorilor maxime va ajunge la 20 de grade, iar cea a minimelor la 9….10 grade. Îna doua jumătate a primei săptămâni regimul termic va marca o scădere, ceea ce va aduce temperaturile în limite normale climatologic, respectiv maxime de 13…14 grade și minime de 4…5 grade. Mai răcoare va fi în zilele de 11 și 12 mai, când media maximelor va fi în jur de 10 grade, iar a celor minime de 2…3 grade.
Înjurul datei de 7 mai și dupădata de 10 mai probabilitatea de apariție a ploilor, izolat importante cantitiativ va fi ridicată. Înrestul intervalului, ploile se vor semnala pe arii mai restrînse.
sursa: Mediafax, ANMH