Cum să alegi veioza perfectă: dimensiuni, forme și stiluri

Posted on feb. 22 2023 - 4:51pm by petre

 

 

Cauți o veioză care să îți completeze decorul dormitorului sau al camerei de zi? Iată cum să o alegi pe cea perfectă, ținând cont de mărimea, stilul și culorile camerei.

Dimensiuni ideale pentru o veioză

Pentru a face o alegere echilibrată, ia în considerare dimensiunile camerei și suprafața pe care va fi amplasată veioza.

Dimensiunile veiozei în raport cu camera

Alege o veioză care este proporțională cu dimensiunea camerei și înălțimea tavanelor. Într-o zonă deschisă cu un tavan catedrală, o veioză subțire va folosi bine spațiul mare și va atrage privirea în sus. Într-un living la subsol, cu tavan jos, optează pentru o veioză mică și minimalistă.

Dimensiunea veiozei în raport cu suprafața

Din motive de stabilitate, o veioză de masă nu ar trebui să fie niciodată mai mare de 1,5 ori înălțimea suprafeței pe care este așezată. Cu excepția cazului în care veioza este utilizată pentru a ilumina documente pe o masă de lucru, baza sau abajurul trebuie să ocupe aproximativ jumătate din suprafață, dar nu tot spațiul disponibil.

Înălțimea veiozei în raport cu abajurul său

Partea inferioară a abajurului nu trebuie să fie mai sus decât nivelul ochilor tăi atunci când utilizezi veioza. Așadar, într-un dormitor, nu trebuie să fii orbit de becul lămpii în timp ce stai confortabil în pat cu o carte.

Sfaturi de design pentru alegerea unei veioze de masă

Dacă alegi o veioză de masă cu părți metalice, potrivește „căldura” metalului cu alte metale deja prezente, cum ar fi feroneria și ramele. De exemplu, bronzul, aurul și cuprul sunt „calde”, în timp ce oțelul inoxidabil, nichelul și staniolul sunt „reci”.

Asortează culorile sau creează contraste

Pentru un aspect armonios și coordonat, alege un model de veioză cu o culoare sau un finisaj care să se potrivească cu mobilierul, cu o ușoară diferență. De exemplu, lemnul de mango vopsit cu var și bumbacul alb deschis se pretează în mod natural la un decor cu suprafețe albe, crem sau gri cald.

Pe de altă parte, poți obține un efect dramatic cu un model ale cărui culori sau materiale sunt opuse suprafeței. O lampă elegantă cu detalii metalice aurii la bază și abajur alb creează un aspect foarte chic pe o noptieră din lemn lăcuit gri și metal negru.

Respectă stilul camerei

Cu excepția cazului în care nu ai stăpânit arta decorării eclectice, camera ta va avea probabil un stil specific. Fie că ești un fan al mobilierului scandinav, mid-century, rustic sau industrial, folosește acest ghid pentru a alege o veioză de masă care să se potrivească cu aspectul general. De exemplu, o veioză minimalistă cu un design îndrăzneț este o alegere naturală într-un cadru ultramodern.

Veioza de masă potrivită pentru fiecare cameră

Ține cont de rolul pe care îl va juca iluminatul în alegerea veiozei de masă. Practicitate? Ambient? Îmbunătățiți alte elemente ale decorului?

Iluminat de accent în camera de zi

În camera de zi, veiozele de masă sunt folosite de obicei pentru citit, pentru a atenua contrastul televizorului sau pentru a lumina camera pentru relaxare și conversație. Modelele care au o înălțime medie sunt, de obicei, bine proporționate cu mobilierul din cameră. Asigură-te că partea de jos a abajurului nu depășește nivelul ochilor tăi atunci când stai pe canapea sau pe un scaun. Ia în considerare și amplasarea televizorului, dacă nu vrei ca veiozele să reflecte lumina pe ecran.

Veioză de noptieră în dormitor

Din motive de ergonomie în pat, noptiera trebuie să fie situată la aproximativ aceeași înălțime cu partea superioară a saltelei. Proporțional, acest lucru înseamnă că veiozele de noptieră sunt adesea mai mici. Alege un model stabil, care să ocupe puțin spațiu, lăsând loc pentru obiectele personale. De asemenea, vei evita să răstorni lampa atunci când vrei să oprești alarma de dimineață!

Veioză de birou la locul de muncă

În acest caz, regulile de proporție nu se mai aplică la fel de mult: o veioză mică pe un birou de calculator sau pe o suprafață de lucru mare poate fi ideală dacă lasă mai mult spațiu pentru restul echipamentului tău. În schimb, alegerea corectă a veiozei de birou este una care te ajută să faci mai mult! De exemplu, o veioză reglabilă poate direcționa lumina cu precizie asupra documentelor care urmează să fie examinate.

Comments

comments

About the Author