Consultări la Cotroceni – care sunt propunerile PSD, PNL, USR-Plus, AUR și UDMR pentru postul de premier

Posted on dec. 14 2020 - 4:54pm by petre

AUR a ieşit de la întâlnirea cu Iohannis.

UPDATE 16:10 A inceput întâlnirea cu reprezentanţii minorităţior naţionale din Parlament

UPDATE 15.00 A început întâlnirea cu UDMR. Delegaţia etnicilor maghiari a fost primită de Iohannis

UPDATE 14.30 Delegaţia AUR a ieşit de la primele sale consultări cu preşedintele Iohannis

George Simion a susţinut o declaraţie în faţa Palatului Cotroceni: Călin Georgescu este propunerea AUR pentru funcţia de prim-ministru

Călin Georgescu este propunerea AUR pentru funcţia de prim-ministru, pentru că îl recomandă experienţa internaţională şi faptul că este „cinstit, patriot şi bun profesionist”, spune copreşedintele AUR George Simion.

„Propunerea AUR pentru funcţia de prim-ministru, văzând că partidele de pe locurile 1, 2 şi 3 nu au venit cu nume convingătoare, am hotărât noi să propunem ţării un prim-ministru – dl. Călin Georgescu. (…) Îl recomandă experienţa internaţională şi cele trei elemente pe care noi le cerem de la conducătorii României – să fie patrioţi, cinstiţi şi buni profesionişti. Am mai venit cu o propunere – vrem sub orice formă redeschiderea şcolilor”, spune George Simion.

El spune că a dialogat cu liderii PSD şi PNL.

„Probabil că pe Kelemen Hunor dintre toţi. Glumim!”, spune George Simion, întrebat pe cine ar prefera ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, dintre Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor.

George Simion spune că nu s-a testat înainte de consultări: „Nu ni s-a solicitat. A fost un zvon”.

Întâlnirea cu reprezentanţii AUR s-a încheiat după jumătate de oră. Delegaţia AUR a fost formată din George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Şoşoacă

UPDATE Dacian Cioloş, USR-Plus: Nu vrem nicio formulă în care PSD să fie implicat. Avem opţiune şi pentru premier şi pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor

Dacian Cioloş, copreşedintele USR-Plus, a declarat după consultările de la Cotroceni că nu acceptă nicio formulă de coaliţie care implică PSD-ul.

„Nu vrem nicio formulă în care PSD să fie implicat formal, pe faţă sau pe sub masă, nici în Guvern şi cu atât mai puţin în Parlament şi este un lucru foarte important pentru noi”, a spus Dacian Cioloş.

El a explicat în legătură cu potenţiala relaţie de coaliţie cu PNL că USR-Plus vrea să dea fie şeful Camerei Deputaţilor, fie premierul. Propunerea USR-Plus pentru premier este Dacian Cioloş, iar cea pentru şefia Camerei Deputaţilor ar fi Dan Barna.

„Soluţia nu este echilibrată când totul se duce doar într-o parte şi ceilalţi iau restul. De aceea, noi am spus că avem opţiune şi pentru premier, dar şi pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor pentru că acestea sunt cele două poziţii. Majorităţile se construiesc şi se deconstruiesc în Camera Deputaţilor şi Guvernul pune în aplicare programul de guvernare. Avem opţiuni pentru oricare dintre aceste poziţii care nu au legătură cu a aranja posturi pentru o persoană sau alta”.

Co-preşedintele USR-Plus Dan Barna a subliniat că este optimist după consultările cu preşedintele Iohannis.

„Suntem optimişti că vom ajunge la o soluţie după consultările de astăzi. Este important ca aceasta coaliţie să fie una, nu pentru şase luni sau pentru un an, ci pentru patru ani, pentru a face reformele importante pentru cetăţenii României”, a declarat Dan Barna.

UPDATE 13.00 Iohannis a întâmpinat delegaţia USR:„Tema e clară – o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere”

„Bine aţi venit la consultări. Tema e clară – o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere”, le-a spus Klaus Iohannis liderilor USR PLUS.

Dacian Cioloş este susţinut de USR PLUS pentru a fi desemnat prim-ministru, în detrimentul lui Florin Cîţu, de la PNL.

Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor.

Comments

comments

About the Author