Concert ROCK for REVOLUTION la Timișoara

Posted on dec. 15 2016 - 1:47pm by petre

În20 decembrie 1989, Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. La 27 de ani de la Revoluția Romînă, municipalitatea timișoreanăorganizează, marți, 20 decembrie, de la ora 18.00, în Piața Victoriei, concertul Rock for Revolution, în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 89.

Pe scenăvor urca următoarele trupe: Sonatic, Pro Musica și Pasărea Rock.

Marți, 20 decembrie, programul începe de la ora 18.00, cu trupa Sonatic. Așa cum se autointitulează“ansamblul vocal-instrumental de influențăfolk-rock din Timișoara„, Sonatic, a aniversat în 20 noiembrie 10 ani de activitate. Sonatic are în prezent lansate douăalbume: Sunt(2014), un material care a fost desemnat Best Romanian Rock Album 2014, în cadrul Maximum Rock Awards 2014, Iluzii(2016) și un EP, disponibile pe pagina trupei. Vor urca pe scenăîn următoarea componență: Bogdan Racz – voce, Mihai Berdeiu – chitarăelectrica, Radu Racz – chitarăbass și Sorin Ghiniță– tobe.
Pro Musica, una din trupele de legendăale Timișoarei, înființatăacum 43 de ani, cu un lung și complex parcurs muzical a revenit pe scenădupă21 de ani, într-un concert aniversar, care a avut loc pe data de 5 octombrie 2014, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara și care s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului de toate vârstele. În2015 au lansat în cadrul unui concert, în curtea Penitenciarului Popa Șapcă, dublul DVD “41 – Live in Timișoara„. Ilie Stepan este liderul trupei și, împreunăcu Pro Musica, a scos LP-ul „Rock nr. 9“(1981) și albumul „Rockul baroc“(1986). La sfârșitul lui decembrie 1989, a compus imnul Revoluției: „Timișoara“. A scris muzicăpentru peste 90 de filme și piese de teatru. De asemenea, sub titulatura Stepan Project, a produs trei albume care compun trilogia „Sensul vieții“ (albumele sunt: „Sensul vieții“, „Undeva în Europa…“ și „Lumina“).
Pasărea Rock este un proiect nou și vechi, deopotrivă. Un proiect nou, lansat pe piața muzicalădin România (25 martie 2014, București, Sala Palatului), dar și de școalăveche, cu membri fondatori care nu mai au nevoie de nicio introducere: Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Å¢ăndărică. Mircea Baniciu este vocea inconfundabilăa Cantafabulelor, Josef Kappl este unul dintre compozitorii de geniu ai celui mai titrat album rock românesc al tuturor timpurilor, iar Ovidiu Lipan-Å¢ăndărică, spiritul viu și energia unui proiect foarte nou și vechi deopotrivă.
Fiecare dintre cei trei a dezvoltat ample proiecte individuale, însăinvoluntar și irezistibil se simt atrași de „formula” care i-a consacrat. Sunt muzicieni prodigioși care, atunci când se unesc într-un proiect comun, dezlănțuie “fiarele din fabule„.

Ajunși la vârsta maturității artistice, fiecare dintre cei trei au înțelepciunea de a nu se rupe de trecut, ci de a căuta în experiența comunăa tinereții puterea și forța de a duce mai departe o poveste care a făcut legendă, povestea trupei care i-a consacrat.

Ziua de 20 decembrie a însemnat ieșirea tuturor timișorenilor în stradă, ziua în care orașul nostru a devenit liber, dupăce a plătit cu sânge, acum 27 de ani, libertatea unei nații. Prin HCL 179/25.05.2010, s-a declarat ziua de 20 decembrie, zi de importanțălocală, ca fiind ” Zi a Timișoarei”.

Comments

comments

About the Author