La mai puțin de 100 de kilometri distanțăde Timișoara, pe ruta actuală, și la circa 70 în curând, când toate tronsoanele autostrăzii între Timișoara și Făget vor fi gata, se găsește Lacul Surduc.
Situat într-o zonămirificăa Munților Poiana Ruscă, Lacul Surduc are potențialul și ar trebui sădevinăcentrul gravitațional al turismului din județul Timiș, cel puțin asta își doresc de peste douădecenii timișenii.
Amenajat în anii 70, cu scopurile de a deveni rezerva de apăpotabilăa Timișoarei și de a asigura protecția împotriva inundațiilor, Lacul Surduc are în prezent un luciu de apăde peste 460 de hectare și un volum de apăacumulat care poate săatingă51 de milioane de metri cubi.
Construcția barajului a început în 1972 iar acumularea apelor a demarat patru ani mai târziu.
După1989, pe malul lacului a început săse construiască, haotic, cabane, case și vile de vacanță, zona atrăgând ca un magnet mai ales timișorenii cu stare.
Din păcate, în lipsa unei strategii și a lipsei interesului autorităților în anii ce au urmat, Lacul Surduc a rămas o zonăde care au profitat doar cele câteva sute de „investitori„ proprietari, mai mult sau mai puțin legal, a construcțiilor de pe mal.
Deși, la răstimpuri, autoritățile județene și locale au avut răbufniri de intenție, mai ales la nivel declarativ, de a reglementa situația construcțiilor de pe malul Lacului Surduc, nu s-a făcut nici un pas serios în transformarea regiunii într-una turisticăde larg interes, pentru timișoreni și timișeni.
Situația e pe cale săse schimbe, acum, cel puțin existăsperanțe, grație
voinței conjugate a autorităților județene, a celor locale, a multor investitori din zonăși, nu în ultimul rând, a presei locale.
Un prim pas important în catalizarea factorilor cu atribuții, competențe și posibilități de acțiune în sensul transformării zonei Surduc într-una de interes turistic județean și, de ce nu, național, a fost făcut la sfârșitul săptămânii trecute, când, la inițiativa unui jurnalist timișorean, „veteranul„ Constantin Duma, la Surduc a avut loc o consfătuire pe aceastătemă.
Prilejul a fost Ședința Comitetului de Bazin Banat a Apelor Române, la organizarea întâlnirii contribuind Administrația Bazinalăde ApăBanat, Consiliul Județean Timiș, Primăria și Consiliul Local Fârdea (pe teritoriul administrativ al căreia se găsește acumularea de apăSurduc) și Centrul de Studii Biblice Surduc, care a și găzduit evenimentul.
Problematica abordatăa fost una complexă, care nu s-a limitat la zona Surduc, discuțiile vizând dezvoltarea infrastructurii locale, zonale și județene și exploatarea cât mai eficientăa potențialului turistic enorm al zonei Munților Poiana Ruscă.
S-a discutat despre dezvoltarea infrastructurii în zonă, în primul rând realizarea canalizării, creșterea atractivității zonei prin crearea de condiții pentru practicarea de activități și sporturi nautice (cu limitările impuse de caracterul de rezervăde apăpotabilăpentru Timișoara a lacului) de stimularea creării capacităților de cazare și alimentație publicăîn zonă(hoteluri, pensiuni, agro-pensiuni). Nu în ultimul rând s-a ajuns la un acord de principiu privind necesitatea punerii în valoarea a zonei adiacente lacului, prin promovarea tezaurului istoric constituit de bisericile din lemn și a celui natural de excepție.
Dovadăa seriozității abordării acestor probleme, la întâlnire a participat președintele Consiliului Județean Timiș Titu Bojin, vicepreședintele CJ Timiș Călin Dobra (cu responsabilități în cadrul Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului în județul Timiș), directorul Administrației Apelor Române Erwin Luci, Cristian Moisescu Ciocan de la Serviciul de Promovare și Urmărire a Investițiilor de la Apele Banat, managerul unui proiectul de valorificarea potențialului turistic transfrontalier, Mihaela Madar, consilierul personal al primarului Timișoarei, Marian Vasile, consilieri județeni, funcționari și consilieri din aparatul CJ Timiș și, nu în ultimul rând, jurnaliști din presa regională.
Pânăla centralizarea tuturor ideilor și inițiativelor pe tema dezvoltării și exploatării potențialului turistic al zonei, așteptăm și de la dunneavoastră, cititorii noștri, idei și sugestii în aceastădirecție.
Vom reveni.