Cicloane, blocate deasupra României – ploile mătură țara de la un capăt la altul

Posted on iun. 18 2020 - 8:00am by petre

Ploi în doar 48 de ore cât pentru un anotimp, viituri care mătură totul în cale, zeci de gospodării distruse zilnic de torenţi şi drumuri rupte de apele care năvălesc de pe versanţi.

Fenomenele meteo extreme sunt o urmare a celei mai calde luni mai înregistrate vreodată în lume.

În Siberia, de exemplu, au fost şi 30 de grade Celsius, în timp ce temperaturile normale acestei perioade ar fi trebuit să fie negative.

Fenomenele meteo extreme au o explicaţie: încălzirea fără precedent în emisfera nordică înregistrată luna trecută. Luna trecută a fost declarată cea mai caldă lună mai din ultimii 141 de ani.

Efectele sunt vijeliile şi ploile torenţiale din ultimele două săptămâni, provocate de cicloanele blocate deasupra României de un anticiclon din Rusia.

Curenţii puternici vor face ravagii până la mijlocul săptămânii viitoare.

Ploile torențiale au măturat România, de la capăt la altul.

Zeci de gospodării distruse în urma inundațiilor.

În faţa torenţilor, oamenii nu au avut nicio putere.

Viiturile au afectat zeci de gospodării din oraşul Călan din Hunedoara şi din localităţile învecinate.

Oamenii şi-au legat maşinile de garduri pentru ca apa să nu le ducă la vale. În câteva ore, sute de apeluri au fost înregistrate la 112.

Şi-n Timiş, Arad şi Bihor, apele au năvălind în zeci de case.

În Cluj, între Huedin şi Beliş-Fântânele, viiturile au distrus pe trei porţiuni drumul naţional. În următoarele zile, pe aici nu se va mai circula.

Imaginaţi-vă forţa pe care a avut-o viitura astfel încât brazi înalţi de câţiva metri buni şi grei de sute de kilograme au fost, pur şi simplu, smulşi din rădăcini şi aduşi pe apă ca nişte scobitori. O parte dintre ei s-au oprit, însă alţii au fost duşi în aval unde blochează albia pârâului.

Comments

comments

About the Author