Cele mai comune mituri despre vaccinare și adevărurile din spatele lor

Posted on dec. 5 2023 - 6:28pm by petre

Într-o lume unde informația se propagă cu viteza luminii, de multe ori este dificil să deosebim adevărul de ficțiune. În continuare vei găsi o analiză detaliată a celor mai răspândite mituri despre vaccinare, precum și explicațiile științifice care le demontează. Vei afla care este rolul rețelelor de socializare în răspândirea acestor concepții greșite și vei descoperi sfaturi despre cum să te informezi corect, din surse obiective.

Mituri despre vaccinare: Cele mai comune concepții greșite

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre vaccinare este acela că vaccinurile ar cauza autism. Această idee a apărut în urma unui studiu publicat în 1998, care a fost ulterior retras datorită neregulilor și falsurilor evidente. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), numeroase studii efectuate de atunci au infirmat această teorie, demonstrând că nu există nicio legătură între vaccinare și autism. O analiză a 10 studii științifice care au inclus peste 1,2 milioane de copii, a ajuns la aceeași concluzie [1].

Un alt mit frecvent este că vaccinurile ar slăbi sistemul imunitar, în special la copii. Însă, din contră, vaccinurile funcționează prin stimularea sistemului imunitar pentru a produce o reacție defensivă. Acest proces ajută organismul să recunoască și să lupte împotriva bolilor respective în viitor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că vaccinurile salvează între 2 și 3 milioane de vieți pe an, ceea ce subliniază eficacitatea lor în protejarea sănătății [2].

Mulți oameni se tem că vaccinurile conțin ingrediente periculoase, cum ar fi mercurul sau aluminiul. În realitate, cantitățile acestor substanțe sunt extrem de mici și sunt considerate absolut sigure de toate organizațiile de sănătate din întreaga lume. De exemplu, cantitatea de aluminiu din vaccinuri este mult mai mică decât cantitatea pe care o consumăm prin alimentație în mod regulat. În plus, multe dintre aceste substanțe erau folosite pentru rolul lor conservant și au fost înlocuite, între timp, cu alte substanțe, regăsite în toate soluțiile injectabile utilizate în prezent [3].

Unii oameni ar putea crede că nu mai este necesar să se vaccineze împotriva unor boli care au devenit rare. Însă, aceste boli rămân rare tocmai datorită vaccinării. Fără vaccinare, aceste boli ar putea reveni cu ușurință deoarece nu sunt eradicate de pe întregul glob sau pentru că agenții lor etiologici nu pot fi eradicați, având o foarte mare rezistență în mediu și fiind foarte larg răspândiți [4]. Vezi ce manifestări are oreionul și care sunt opțiunile de tratament, cum se manifestă rujeola sau varicela și ce complicații pot da pe termen lung și vei descoperi de ce este preferabilă vaccinarea împotriva bolilor copilăriei în locul trecerii prin boală!

Cum să discerni între fapte și ficțiune în materie de vaccinare

Discernerea între realitatea demonstrată științific și ficțiune în materie de vaccinare nu este întotdeauna ușoară, dar există anumite strategii pe care le poți utiliza pentru a te asigura că informația pe care o primești este corectă și precisă. Primul pas în acest proces este verificarea sursei de informare. În era digitală, sute de mii de informații sunt la doar un clic distanță, iar acest lucru poate constitui atât un beneficiu, cât și un pericol.

Înțelegerea corectă a studiilor științifice este un alt aspect esențial. Studiile și cercetările medicale pot fi complexe și deseori sunt interpretate greșit, generând astfel false înțelesuri. Este important să știi că o asociere între două lucruri nu înseamnă neapărat că unul îl cauzează celălalt. De asemenea, trebuie să fii capabil să evaluezi calitatea și relevanța studiului. Informează-te despre cine l-a finanțat și află ce interese ar fi putut avea finanțatorul studiului – în trecut, au existat studii finanțate de companiile producătoare de țigări care „demonstrau” că fumatul nu este nociv; află care a fost durata studiului – o cercetare desfășurată de-a lungul a 3 ani este adesea mai relevantă decât una care a luat în calcul un interval de 3 săptămâni; află câte persoane au fost implicate în studiu – există studii desfășurate cu câteva zeci de persoane și studii care au implicat mii sau zeci de mii de oameni. Doar după ce iei în calcul măcar aceste aspecte, poți afirma despre un studiu științific că ar putea fi, sau nu, credibil.

Dezinformarea este o altă problemă frecventă în era digitală și aceasta se bazează adesea pe emoție, nu pe fapte. Semnele de dezinformare pot include afirmații alarmante, omisiunea intenționată a unor fapte, generalizările pripite sau prezentarea unor opinii ca fiind fapte. Știrile false se răspândesc de 6 ori mai repede decât cele adevărate pe rețelele de socializare.

Rolul și impactul rețelelor de socializare în propagarea miturilor despre vaccinare

Rețelele de socializare au devenit un teren propice pentru propagarea rapidă a informațiilor false, inclusiv a miturilor și a informațiilor greșite despre vaccinare. Aceste platforme permit utilizatorilor să distribuie postări și articole fără a verifica în prealabil exactitatea acestora, contribuind la răspândirea dezinformării.

Un alt efect nociv al rețelelor de socializare îl reprezintă producerea și amplificarea temerilor. Postările și comentariile negative despre vaccinare pot amplifica temerile existente ale oamenilor, determinându-i să evite vaccinarea. Din păcate, acest lucru poate duce la scăderea ratei de imunizare și la reapariția unor boli controlabile prin vaccinare.

Influencerii și comunitățile online joacă, de asemenea, un rol esențial în răspândirea miturilor despre vaccinare. Ei pot influența opiniile a milioane de urmăritori, indiferent dacă informațiile pe care le împărtășesc sunt sau nu bazate pe dovezi științifice. Un exemplu relevant este Andrew Wakefield, un fost medic britanic care a declanșat o criză de încredere în vaccinul ROR(rujeolă, oreion, rubeolă), provocând o scădere semnificativă a vaccinării și reapariția acestor boli în anumite regiuni [5].

În acest context, devine evidentă necesitatea unei educații digitale adecvate. Este esențial să se promoveze o cultură a verificării surselor de informație înainte de a le împărtăși pe rețelele de socializare. Pentru a limita răspândirea miturilor despre orice subiect, publicul trebuie educat despre cum să identifice știrile false.

Cum să contracarezi informațiile false despre vaccinare și să te informezi corect

În era digitală, suntem înconjurați de o multitudine de surse de informații, dar nu toate sunt corecte sau fiabile. Informarea corectă despre vaccinare este crucială într-o lume în care miturile și dezinformarea pot fi răspândite cu ușurință. Sursele de informații de încredere pot include organizații de sănătate de renume, medicii de familie sau experții în domeniul sănătății. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea previne între 2 și 3 milioane de decese în fiecare an [4].

Chiar și cu surse aparent fiabile, este esențială verificarea informațiilor. Verificarea poate presupune căutarea studiilor științifice care să susțină afirmațiile, verificarea dacă informația este susținută și de alte surse de încredere sau consultarea unui profesionist din domeniul sănătății.

Dezvoltarea gândirii critice este un alt pas important în contracararea informațiilor false. Gândirea critică implică analizarea informațiilor, punerea lor la îndoială și evaluarea lor înainte de a le accepta ca adevăruri.

Împărtășirea corectă a informațiilor este o modalitate de a contribui la lupta împotriva dezinformării. Asigură-te că informațiile pe care le distribui sunt corecte și provin din surse fiabile!

Înțelegerea corectă a vaccinării este esențială pentru sănătatea individuală și colectivă. Informează-te temeinic, făcând apel la surse de informare de încredere și evitând dezinformarea, pentru a lua cele mai bune decizii pentru tine și copiii tăi!

 

Surse:

1. Davidson, Michael. “Vaccination as a Cause of Autism-Myths and Controversies.” Dialogues in Clinical Neuroscience, vol. 19, no. 4, Dec. 2017, pp. 403–407, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5789217/, https://doi.org/10.31887/DCNS.2017.19.4/mdavidson, accesat la 15.11.2023;

2. “Dispelling Myths and Misconceptions about Vaccines.” Www.unicef.org, www.unicef.org/armenia/en/stories/dispelling-myths-and-misconceptions-about-vaccines, accesat la 15.11.2023;

3. “Vaccines: The Myths and the Facts | AAAAI.” Aaaai.org, 23 Nov. 2021, www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/vaccine-myth-fact, accesat la 15.11.2023;

4. World Health Organization. “Vaccines and Immunization: Myths and Misconceptions.” Www.who.int, 19 Oct. 2020, www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/vaccines-and-immunization-myths-and-misconceptions, accesat la 15.11.2023;

5. —. “Vaccines and Immunization: Myths and Misconceptions.” Www.who.int, 19 Oct. 2020, www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/vaccines-and-immunization-myths-and-misconceptions, accesat la 15.11.2023.

Comments

comments

About the Author