Ce s-a întâmplat la prima semifinalăEurovision din România

Posted on mart. 5 2016 - 1:13pm by petre

Mihai Trăistariu, Florena, Ovidiu Anton, Dream Walkers, Doru Todoruț feat. Irina Baianț și Vanotek feat. The Code & Georgian se vor lupta în finala selecției naționale a Eurovision 2016, care se va desfăÅŸura duminicăseară, la Sala Sporturilor din Baia Mare.

Mihai Trăistariu, Florena, Ovidiu Anton, Dream Walkers, Doru Todoruț feat. Irina Baianț și Vanotek feat. The Code & Georgian s-au calificat în finala selecției naționale a Eurovision 2016 în urma semifinalei, care a avut loc, vineri seară, la Sala Sporturilor din Baia Mare, fiind transmisăîn direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și online, pe TVR+.

Însemifinalăau intrat 12 piese, dintre care ÅŸase au fost selectate pentru a se lupta în finală: patru au fost alese de juriul de specialitate, iar douăde către public, prin televot. Înfinala selecției naționale, care se va desfăÅŸura duminicăseară, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pe scena de la Stockhom, dintre cele ÅŸase piese rămase în concurs, prin televot.

Ordinea intrării în concurs în semifinala naționalăa Eurovision a fost următoarea: Doru Todoruț feat. Irina Baianț – „The Voice”, Andra Olteanu – „Nai Nai”, Dream Walkers – „Let It Shine”, Irina Popa – „Lasă-mă, eu te las”, Jukebox – „Come On Everybody”, Mihai Băjinaru – „Never Too Late”, Vanotek feat. The Code & Georgian – „I’m Coming Home”, Mihai Trăistariu – „Paradisio”, Florena – „Behind The Shadows”, GaÅŸca de Acasă- „Tu ești povestea”, Ovidiu Anton – „Moment of Silence”, Xandra – „Superhuman”.

Anul acesta, modul în care va fi ales reprezentantul României la Eurovision este unul diferit fațăde edițiile precedente. Selecția naționalăse realizeazăprin douăshow-uri, transmise în direct de TVR: semifinala, vineri seară, și finala, duminicăseară.

Membrii juriului selecției naționale a Eurovision sunt Zoli Toth, Cezar Ouatu, Randi, Horia Moculescu și Alexandra Cepraga.

Semifinala a fost prezentatăde cântărețul Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, și de Ioana Voicu. Cântăreața Jo (Ioana Anuța), care a reprezentat România la Eurovision Jurnior 2009 la Kiev, a însoțit concurenții în camera verde, de unde a transmis emoțiile artiștilor și primele impresii la cald. Vunk, Ioana Voicu și Jo au susținut și recitaluri în seara semifinalei.

Ca și în cazul semifinalei, finala naționalăa Eurovision va fi transmisăîn direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și online, pe www.tvrplus.ro.

Iuliana Marciuc este producătorul selecției naționale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta va conduce delegația României la Stockholm. Regia show-urilor îi aparține lui Dan Manoliu.

Concursul cântecului european se va desfăÅŸura în acest an, la Stockholm, Suedia, pe 10, 12 și 14 mai. Încompetiție s-au înscris 43 de țări, cu trei mai multe decât la ediția precedentă. România va participa în a doua semifinalăa concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveția, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel și Serbia.

Eurovision este o competiție muzicalăinternațională, organizatăde European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fărăîntrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion și Johnny Logan.

Televiziunea Romînă, membrăa EBU, este organizatoarea selecției naționale și participăla competiția europeanădin anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de douăori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o datălocul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia româneascăcu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusăde Eduard Cîrcotăși interpretatăde Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt”, ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author