Ce părere are presa din Marea Britanie despre România? Articol UIMITOR în Daily Mail

Posted on iun. 9 2015 - 6:28pm by petre

„La patru ore nord-vest de București, la poalele Munților Carpați, se aflăun fost grajd reamenajat, cu însemnele regale (pene) ale prințului de Wales, pictate pe coșurile de pe acoperiș. Este micul sat Valea Zălanului, aflat la capătul unui lung drum înnoroiat, în care elementele tradiționale care calmeazătraficul – gropi uriașe – îi protejeazăpe copiii care joacăfotbal de căruțele trase de cai și de cărucioarele încărcate cu vase cu lapte, împinse de fermieri care poartăcăciuli din blanăde oaie”, se afirmăla începutul acestui articol apărut pe site-ul Daily Mail.

„Farmecul princiar al României” și „motivul pentru care una dintre cel mai puțin cunoscute țări din Europa este potrivităpentru un rege” sunt doar câteva dintre frazele apreciative la adresa țării noastre publicate într-un articol din Daily Mail, cu ocazia recentei vizite a prințului Charles.

Prințul Charles a făcut o vizităîn aceastălocalitate săptămâna trecută, lansându-și cu aceastăocazie propria fundație din România – Prince of Wales Romania Foundation.

„Iubesc România. Nu uitați, am o străbunicădin Transilvania”, a spus moștenitorul tronului Marii Britanii.

„Poți săînțelegi foarte ușor motivul pentru care prințul Charles este atât de captivat de acele meleaguri, în special în aceastăparte a anului, cu flori sălbatice din abundență, când violetele, spânzul și garofițele înfloresc în același timp, netulburate de erbicidele moderne și substanțele de fertilizare”, precizeazăacelași articol din Daily Mail.

ÎnValea Zălanului, prințul Charles deține șapte camere duble în mai multe case, disponibile spre închiriere, însoțite de săli pentru duș, în care turiștii au la dispoziție loțiuni de corp Highgrove.

Camera oficialăa prințului Charles are un prag căptușit cu piele roșie deasupra ușii care duce în sala de baie, „pentru a scuti capul regal de o încoronare grăbită”, precizează, cu umor, jurnaliștii de la Daily Mail. Tavanul din sufragerie a fost ridicat cu aproximativ 2 metri, obținându-se astfel un excelent spațiu pentru lecturăși o panoramăspectaculoasăcătre văile de la poalele dealului.

Însăptămâna petrecutăîn România cu ocazia vizitei prințului Charles în Valea Zălanului, jurnaliștii britanici spun cănu au avut acces la televizor, radio, e-mail, ziare și semnal la telefoanele mobile.

Prințul Charles a cumpărat acea reședințădin Valea Zălanului în urmăcu 15 ani. Casa se aflăîn vecinătatea proprietății contelui Tibor Kalnoky, un urmaș al fostei aristocrații maghiare din Transilvania, a cărui familie a fost obligatăsăse refugieze în exil de regimurile nazist și comunist, care s-a întors în România pentru a-și restaura casa.

Căsătorit cu Anna, o localnică, contele Kalnoky are trei fii și lucreazăîn prezent la renovarea fermei sale – aflatăpeste deal – în care existăfacilități pentru arte și meșteșuguri și sunt organizate cursuri de călărie pentru turiști și pentru copiii din comunitatea romă.

Contele deține și un conac la Micloșoara, unde prințul Charles se odihnește când vine în vizităși unde vizitatorii au la dispoziție ghiduri de istorie și ecologie. Cursuri de călărie – inclusiv pentru copii, cu ponei Shetland – sunt oferite turiștilor și la Valea Crișului, unde se aflăreședința principalăa familiei Kalnoky.

„Marele avantaj al peisajului din Carpați constăîn faptul căacolo nu existăgarduri și sunt foarte puține drumuri. Pentru pietoni sau pentru cai și căruțe, sunt foarte puține restricții în privința locurilor în care vrei sămergi. Iubitorii de munte își instaleazăcorturile și își aprind focul oriunde vor, atât timp cât nu se tem de lupi, vulpi, urși și râși”, mai spun autorii articolului din Daily Mail.

William Blacker, un apreciat scriitor britanic, autorul volumului „Along The Enchanted Way”, bun prieten cu prințul Charles și contele Kalkony, a scris o carte emoționantădespre delicatul echilibru al vieții dintre românii, maghiarii, sașii și romii din Transilvania.

El considerăcăun contact prea intens al Transilvaniei cu Europa Occidentală, caracterizatăprin traficul intens și obiceiurile moderne, ar putea săducăla dispariția obiceiurilor și datinilor tradiționale rurale din aceastăzonăa României. „Dacăvreți săvăbucurați de un stil de viațămedieval, nealterat de progresul modern, nu luați în bagaje prea multe lucruri din secolul al XXI-lea”, se afirmăîn încheierea articolului publicat în Daily Mail.

Prințul Charles s-a întâlnit, pe 31 mai, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, iar dupăîntrevedere, moștenitorul coroanei britanice a plecat spre satul Valea Zălanului, din județul Covasna.

El a stat în Valea Zălanului douăzile, apoi a mers în satul Viscri din județul Brașov. Acolo a lansat Fundația Prințul de Wales de la Viscri.

Prințul Charles are, prin fundația sa caritabilădin Marea Britanie – The Prince of Wales’s Charitable Foundation -, o casăsăseascăîn satul Viscri, județul Brașov, pe care a oferit-o fundației sale din România.

Potrivit unui comunicat al Fundației Prințul de Wales România, o bunăparte a activităților noii fundații vor avea loc la Viscri, proprietatea deținutăde moștenitorul coroanei britanice urmând săfie restauratăși transformatăîn Centrul de Pregătire al Prințului de Wales în Transilvania.

Centrul va avea o salăde conferințe, unde vor putea fi găzduite pânăla 70 de persoane, o cafenea și posibilități de cazare „ce vor veni în sprijinul comunităților locale și al miilor de vizitatori ce ajung în satul Viscri în fiecare an”, se afirmăîn același comunicat.

Conform surselor citate, Fundația Prințul de Wales este o organizație caritabilăcu scop educativ, care sprijinăpăstrarea patrimoniului arhitectural, agricultura și dezvoltarea durabilă, fiind guvernatăde un Consiliu Director ai cărui membri au fost numiți de prințul de Wales. Înprezent, membrii board-ului sunt William Nye, Andrew Wright, Paula Wilson și contele Kalnoky, iar director executiv este Aura Woodward, născutăîn România.

Fundația Prințul de Wales va oferi la început cursuri de restaurare atât pentru comunitățile locale, cât și pentru studenți și ucenici din străinătate.

Prințul de Wales este patron al Transilvania Fest – un târg de produse locale, culturăși meșteșuguri din zona Transilvaniei, dar și patron al Faure-Alderson Romanian Appeal – o organizație caritabilăce ajutăadulți și copii care suferăde boli psihice. Prințul Charles este președinte și patron pentru peste 420 de organizații caritabile, 14 dintre acestea formând grupul The Prince’s Charities.

Prințul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private, în județele Mureș, Covasna, Harghita și Brașov.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author