Carantină  în România – de azi se aplică noi restricţii anti COVID-19

Posted on nov. 9 2020 - 11:18am by petre

Carantină în România – de azi, se aplică noi restricţii anti COVID-19.

Revine declaraţia pe proprie răspundere, iar masca devine obligatorie în toată ţara.

Începând de luni, circulaţia pe timpul nopţii este restricţionată.

La miezul nopții, polițiști din toată țara au ieșit pe w străzi și au început filtrele pentru a controla dacă se respectă

În cursul zilei de ieri, aproape 300 de forțe au acționat pe raza județului Timiș, pentru verificarea respectării măsurilor și interdicțiilor impuse în vederea limitării răspândirii virusului Covid-19.

Astfel, sub coordonarea instituției prefectului, polițiștii timișeni, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au procedat la verificarea zonelor în care se pot forma aglomerări de persoane, spații comerciale dar și a mijloacelor de transport persoane, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activităţi au participat 313 forţe de ordine, fiind verificate 214 societăți comerciale, precum şi 132 mijloace de transport persoane, dintre care 101 de mijloace de transport în comun, fiind totodată legitimate peste 3000 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 391 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 138.000 de lei. Dintre acestea, 377 de sancțiuni în valoare de 119.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv pentru nepurtarea măștii sanitare.

Angajaţii din companii trebuie să treacă la munca de acasă.

Portul măştii devine obligatoriu peste tot în ţară.

România intră într-o nouă perioadă de carantină, de data aceasta una parţială, pe fondul evoluţiei puternice a cazurilor de COVID-19.

Astfel, circulaţia pe timpul nopţii este restricţionată, toate şcolile vor trece la predarea în mediul online, angajaţii trebuie să treacă la munca de acasă, acolo unde se poate, iar pieţele închise şi târgurile nu vor mai primi clienţi.

Declaraţia pe propria răspundere şi adeverinţa de la angajator. Ce trebuie să completezi pentru a ieşi din casă între orele 23.00 şi 05.00

VEZI AICI MODELE DE DECLARAȚIE ȘI DE ADEVERINȚĂ

Măsurile restrictive se vor aplica pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca la finalul acestei perioade, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, să se hotărască eliminarea sau modificarea lor.

Închiderea şcolilor este o măsură care a stârnit multe reacţii atât din partea părinţilor, reprezentanţilor elevilor, cât şi din partea organizaţiilor care militează pentru drepturile copiilor.

Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și model tipizat, și scrisă de mână.

Măsura intră în vigoare, de luni, 9 noiembrie.
Raed Arafat a fost întrebat de jurnaliști ce tip de declarație pe propria răspundere ar trebui să aibă oamenii asupra lor.

„Deplasarea în intervalul orar 23.00-5.00 se va face cu excepții în baza unor documente justificative, fie titlu de călătorie, fie legitimația de serviciu, fie adeverință de la angajator, sau declarație pe proprie răspundere al cărei model va fi publicat în curând. Excepțiile vor fi pentru deplasări în interes personal, pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoțire copil/persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, persoane bolnave sau în cazul deceselor”, a declarat Raed Arafat.

„Trebuie să aveți la dumneavoastră o declarație scrisă de mână în care se spune clar motivul deplasării împreună cu datele personale ale dumneavoastră. Poate să fie și un formular tipizat pe care să îl descărcați. Ambele soluții sunt valabile, cu formular sau printr-o declarație scrisă de mână”, a mai transmis secretarul de stat, de la Palatul Victoria.

MODEL DECLARAȚIE

DECLARAȚIE DE PROPRIA RĂSPUNDERE model

Comments

comments

About the Author