Cafékultour – săptămâna cafenelelor la Timișoara – programul complet

Posted on apr. 8 2015 - 2:54pm by petre

A unsprezecea ediție a evenimentului Cafékultour – săptămâna cafenelelor se va desfășura în perioada 20 – 26 aprilie 2015 și este organizatăîn parteneriat de către Institutul Francez și Centrul Cultural German din Timișoara. Este întâlnirea anualăfestivăa tinerei creații contemporane în cafenele, baruri, librării și alte locuri din oraș destinate convivialității. Afis KafeKultour

Cafékultour este dovada vie a dorinței de a promova diversitatea culturilor, variatele forme de expresie și de a pune în valoare tinerii creatori contemporani. Dupăcum știți deja, aceastăserie de manifestări s-a născut în anul 2005 din lipsa spațiilor culturale alternative din oraș, motiv pentru care au fost stabilite barurile și cafenelele ca loc de întâlnire cu publicul tînăr și deschis fațăde noile forme de expresie culturalăși artistică. De atunci, săptămâna cafenelelor a devenit în timp un pretext de întâlnire, indispensabilăvieții culturale a publicului timișorean.

ÃŽmpreunăcu partenerii noștri, propunem de-a lungul celor 7 zile un program cultural foarte variat, care promoveazămulticulturalitatea și arta tînărăîn diferitele ei forme: muzică, teatru, film, dans, instalații sonore/vizuale …

O săptămânăculturalăplasatăsub semnul multiculturalității si al originalității, al diversității locurilor și formelor de expresie artistică, o alternativăoriginalăpentru difuzarea și promovarea culturilor emergente în spațiul urban!

INTRAREA ESTE LIBERĂ LA TOATE EVENIMENTELE!

Luni, 20 aprilie, ora 19 – Electric Theatre (str. Argeș nr. 18)
Spania
Café Español: „Sancho en Barataria„, „Recital muzical spaniol„

Marți, 21 aprilie, ora 20 – Mansarda Bastionului Maria Theresia (str. Luther nr. 4)
Germania – România – România
Performance de lumini, muzicăși dans: Pixelschubser, Armies și Alina Ștefan

Miercuri, 22 aprilie, ora 21 – Aethernativ (str. Mărășești nr. 14)
Cehia
Concert Schwarzprior (EBM, OCEAN, DARKWAVE)

Joi, 23 aprilie, ora 18:30 – Ceainăria librăriei Cărturești (str. Mercy nr. 7)
Germania
Film „Die Tränen meiner Mutter„
Joi, 23 aprilie, ora 20 – Cuib d´Arte (str. Mărășești nr. 14)
Marea Britanie
Selecție de filme British documentary

Vineri, 24 aprilie, ora 18 – Ceainăria librăriei Cărturești (str. Mercy nr. 7)
Polonia
Expoziția „Pastile poloneze„, Fanny Vaucher
Vineri, 24 aprilie, ora 19 – Ceainăria librăriei Cărturești (str. Mercy nr. 7)
Polonia
Proiecții filme de animație „O!PLA„ și scurt metraj „Varșovia bea cafea„ de Patryk Bugajski

Sâmbătă, 25 aprilie, ora 19 – Ambasada (str. Anton Seiller nr. 2)
Franța
Scurt metraje urbane – în colaborare cu pOlau – Pôle des Arts Urbains, Tours
Sâmbătă, 25 aprilie, ora 21 – Ambasada (str. Anton Seiller nr. 2)
Germania
Concert EMMA6: pop-rock, indie

Duminică, 26 aprilie, ora 19 – Tam Tam (str. Ștefan cel Mare nr. 58)
Franța
Instalații sonore și vizuale: Neoptera și Behind his eyes – Tazasproject
Duminică, 26 aprilie, ora 21 – Tam Tam (str. Ștefan cel Mare nr. 58)
România
Party cu DJ Sonophone, DJ Flo’ și We Are Creepz
în parteneriat cu Asociația Via Rumania Cultura, Consulatul Onorific al Regatului Spaniei la Timișoara, Facultatea de Muzicăși Teatru din Timișoara
Văinvităm sădescoperiți ambianța de Café Español prin intermediul unor momente artistice bine alese, susținute de artiști locali:
Recital muzical spaniol – La Stravaganza Clarinet Quartet, coregrafie: Magnum Team
Cvartetul de clarinete La Stravaganza a fost înființat în anul 2009 și este format din Cosmin Hărșian, Marius Roman, Cristian Ilie și Alexandru Moise, muzicieni afiliați Universității de Vest din Timișoara. Cvartetul desfășoarăo bogatăactivitate concertisticăatât în țarăcât și în străinătate, fiind invitat săparticipe la numeroase evenimente culturale și la festivaluri prestigioase în România, Serbia, Ungaria, Italia, Spania.
Anul acesta veți avea ocazia să-i vedeți la Cafékultour!
fragment din piesa de teatru „Sancho en Barataria„ de Miguel de Cervantes
„Știți care e cea mai rea parte a dorințelor? Când era un simplu fermier, Sancho visa săstăpâneascăinsule și regate. Mulțumitălui don Quijote, într-o bunăzi a fost proclamat guvernator de Barataria, îndeplinindu-și visul. Cea mai rea parte a dorințelor nu este cănu se pot îndeplini. Cea mai rea parte este căpot ajunge săse îndeplinească.„
Adaptare liberă, fragment din cea de-a doua parte a romanului „Don Quijote de la Mancha„, publicat în anul 1615 – prezintătrupa de teatru a Liceului Jean Luis Calderon, coordonatăde prof. Patricia Lucas și prof. Luana Tănase.

în parteneriat cu Goethe-Institut, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș,
Muzeul Banatului Timișoara și Zai Après Café

„Bioluminiscent„, producția care îmbinălumina, dansul și muzica își deschide porțile spre spații reale și virtuale. Aceastăformăde artăoferăo punte comunăartiștilor, iubitorilor de artăși tuturor celor interesați de a lua contact cu cele mai noi curente ale acestei tinere forme de exprimare artistică. Astfel ia naștere în Timișoara un dialog între lumină, dans și muzică.

Pixelschubser
Performance-ul vizual va fi realizat de artistul media și VJ Benjamin Jantzen alias Pixelschubser, originar din Mannheim. Acesta a inițiat B-Seite, festivalul de artăvizualăși cultura de acum, și a înființat „Lichtinstallationen.com„, agenția creativăde artăvizualăși medii noi. Înspectacolele sale el exploreazăinteractivitatea și proiecțiile în spațiul urban. Deoarece diversitatea de stil caracterizeazăperformance-urile sale, artistul cautămereu noi forme de promovare și diferite abordări tehnice ale problemelor. Pentru coregrafia de dans Pixelschubser creeazăo instalație de lumini interactivă. Pentru aceasta el folosește o combinație nouăde software și hardware, care oferăcu totul și cu totul noi oportunități de a percepe și de a construi un spațiu.

Alina Ștefan
Luminile comunicăpe scenăcu mișcările de dans coordonate de Alina Ștefan. Dansatoare independentăși versatilă, cu formare solidăîn dans sportiv de la vârsta de 9 ani, ea face parte în prezent din compania de dans contemporan „Unfold Motion„.
Alina se implicăactiv în dezvoltarea dansului contemporan din Timișoara, ea însăși fiind într-o continuătransformare ca dansatoare, luând parte la diferite cursuri și ateliere ce se axeazăpe acest stil de dans (dans contemporan cu Nadar Rosano, Kata Kánya, Cosmin Manolescu, Răzvan Mazilu, Simona Deaconescu, Vlad Merariu, Lavinia Urcan, Andreea Novac; contact improvisation cu Bernd Knappe; balet tambur cu Jean Gerald Dorseuil; flamenco cu Rosa Olympia Estrella).

Armies
ÃŽntregul performance este creat pe ritmurile muzicii lui Armies, un proiect timișorean de trip hop / ambient. Proiectul a fost inițiat în septembrie 2013 de către Ovidiu Zimcea, compozitor de coloane sonore, membru fondator al formației de jazz contemporan / post-rock „Exit Oz„ și fost chitarist în „Paperjam„. Întoamna anului 2014, s-a alăturat și Sebastian Hamburger, el însuși compozitor de muzicăde teatru, membru fondator „Kooperativa„ și fost toboșar în „Pavilionul 32„. Îndezvoltarea proiectului cei doi au colaborat cu producători independenți din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Elveția și Națiunile Unite.

Seara se întâlnesc astfel trei direcții; profunzimea, plasticitatea și mișcarea vor realiza un spațiu virtual. Se vor experimenta vizual corpul și proiecția, lumina și proporția, aparența și realitatea, iar spectatorii vor avea parte de o provocare artistică: un joc fascinant și captivant cu percepția. Relația palpitantădintre lumină, proiecție, muzicăși corpul dansatoarei pune în final și spațiul însuși în mișcare.

în parteneriat cu Centrul Ceh din București

Proiectul muzical Schwarzprior a fost fondat în 2009 în Ostrava de către foști studenți al Facultății de Artă, care au administrat, înainte de a forma trupa, cunoscuta galerie de artăZavodnik.

Muzica celor de la Schwarzprior este un amestec de EBM, un gen muzical care combinăelemente de muzicăpost-industrialăși synthpunk, cu influențe din stilul gotic.

în parteneriat cu Goethe-Institut, lectoratul DAAD din cadrul Universității Politehnica din Timișoara și Librăria Cărturești
Continuând seria de filme germane „FilmparaDE„ vom proiecta „Die Tränen meiner Mutter„ („Lacrimile mamei mele„), un film artistic germano-argentinian din anul 2008, în regia lui Alejandro Cardenas Amelio. Teme precum amintiri din copilărie sau istoria familiei se îmbinăîn aceastădramă, în care este vorba despre o familie argentinianăcare emigreazăîn Germania.
Personajul principal Alex, fiul unor refugiați din Argentina, crește în Berlinul anilor `80. Pentru părinții săi acomodarea la noul mediul este și mai grea decât pentru el. Întimp ce părinții săi încearcădeparte de casăsăse obișnuiascăcu noile condiții de viață, Alex își descoperăharul, de a deplasa obiecte prin puterea minții. Totuși nimic nu poate împiedica faptul căpărinții lui Alex se distanțeazădin ce în ce mai mult unul de celălalt. Ani mai târziu, în drum spre Buenos Aires, unde tatăl lui este pe moarte, Alex relateazăprin tehnica retrospecției povestea neobișnuităa copilăriei sale.
Regizorul descrie, într-un mod sensibil și plin de umor, copilăria zbuciumatădar totodatăemoționantăa unui băiat deosebit aflat în pragul pubertății. De asemenea acesta dezvăluie printr-un caleidoscop bogat în culori evenimentele politice și sociale din acea perioadătensionată. Filmul a obținut în anul 2008 Premiul Max Ophüls.
Filmul va fi prezentat în limba germanăcu subtitrare în limba engleză.

în parteneriat cu British Council din București

Revenim în intimitatea de la Cuib d’Arte, unde văinvităm săurmăriți unele dintre cele mai bune filme documentare europene: o selecție „British Documentary”, care aduce în fața publicului unele dintre cele mai bune documentare britanice contemporane, nominalizate sau câștigătoare ale premiilor oferite de Grierson Trust: British Documentary Awards, una dintre cele mai importante instituții de profil.

Documentarele prezentate dezbat numeroase dileme contemporane și teme de actualitate:

„Pribegii șoselelor„, de Chris Cottam
„Condamnarea la moarte: povestea lui Salman„, de Jill Nichols
„Înlumina reflectoarelor: Norman Parkinson„, de Nicola Roberts
„Băiatul de pe plajă„, de Emil Langballe

în parteneriat cu Institutul Polonez din București

„Pastile poloneze„ este blogul ilustrat al lui Fanny Vaucher, prin care aceasta își descrie impresiile ei despre polonezi și Varșovia:
www.pilulespolonaises.blogspot.com

În2013 desenele ei au fost tipărite sub forma unei cărți cu același titlu, care a apărut la editurile Fundacja Nowej Kultury BÄ™c Zmiana (Polonia) și Les Edition Noir sur Blanc (Elveția).

Fanny Vaucher s-a născut în Elveția în 1980 și și-a petrecut copilăria în Burkina Faso. Titularăa unui masterat în Litere al Universității din Lausanne, a lucrat atât ca și corector în presăși în edituri, înainte de a se dedica pasiunii sale, desenul.
Înanul 2012, dupăce a urmat cursurile pentru ilustratori și creatori de benzi desenate la Școala de Arte Plastice Aplicate din Geneva, pleacăsătrăiascăîn Polonia, la Varșovia, unde creeazăaventura „Pilulelor poloneze”. Din acel moment, lucreazăatât la Varșovia, cât și la Lausanne, în domeniile ilustrației, al cărții pentru copii, al revistelor pentru tineret, dar și pentru un proiect personal, de bandădesenată.

în parteneriat cu Institutul Polonez din București

Programul O!PLA ACROSS THE BORDERS 2014 prezintălaureații celei de-a doua ediții a Festivalului Național de Animație Poloneză„O!PLA„, care s-a desfășurat anul trecut în 44 de orașe din Polonia. O!PLA ACROSS THE BORDERS 2014 cuprinde filme realizate în studiouri profesioniste, animații independente, filme studențești, videoclipuri de animație.
O!PLA este înainte de toate o încercare de a obține un contact și de a construi o relație între spectatorul polonez și animația polonezăde autor, dar și de a promova una dintre cele mai mari comori ale culturii poloneze: filmul de animație, care continuăsăfie una dintre cele mai importante sfere ale artei poloneze. La baza O!PLA se aflăconcursul național al celor mai noi animații poloneze pentru adulți. Ceea ce oferăo notădistinctăFestivalului este faptul căjurizarea este făcutăchiar de către publicul prezent la proiecții.
Anul acesta în cadrul Cafékultour vom vedea o selecție a celor mai bune animații din 2014!

„Varșovia bea cafea„, de Patryk Bugajski
documentar, Polonia, 2015, 25’

Scurtmetrajul „Varșovia bea cafea„ este unul dintre episoadele serialului de documentare „Wawangarda„ realizat de artistul polonez Patryk Bugajski. „Wawangarda„ își dorește săprezinte fenomene și inițiative cândva marginale, dar care astăzi s-au integrat foarte bine în tendințele vieții urbane actuale. Serialul este împărțit pe sezoane tematice și expune părerile locuitorilor Varșoviei asupra unor domenii atât de prezente în viața lor de zi cu zi – mâncarea, sportul, moda, arta, cultura, divertismentul, știința. „Varșovia bea cafea„ face parte din primul sezon dedicat obiceiurilor culinare ale varșovienilor și vorbește despre cultul cafelei în Varșovia, despre cât de dinamice au devenit cafenelele dupăce acum 5-7 ani acest fenomen era aproape inexistent în oraș.

în parteneriat cu pOlau  – Pôle des Arts Urbains, Tours și
Compania Autour de minuit, Paris

Selecție de scurt metraje (animații, documentare, ficțiuni) pe tema orașului și a urbanismului  realizate de tineri regizori francezi și prezentate în cadrul evenimentului Nuit du Court Metrage Urbain (ediția a V-a), Saint-Urbain, 2014.
Filmele sunt subtitrate în limba engleză.

în parteneriat cu Goethe-Institut, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Primăria Municipiului Timișoara și Ambasada

EMMA6 este o formație de muzicăpop-rock, indie din Köln, formatădin 3 membri:
Peter Trevisan: voce / chitară
Henrik Trevisan: tobe
Dominik Republik: bas
Cei doi frați Trevisan au înființat trupa în anul 2005 împreunăcu prietenul lor Dominik. Numele formației face referire la prenumele unei frumoase eleve venitădin Scoția printr-un program de schimb de experiență, care le picase celor trei tineri cu tronc. Cifra „6„ face aluzie la serviciul secret englez MI6. Înanul 2011 a apărut primul lor album „Soundtrack für dieses Jahr“. Prin intermediul acestui album de debut EMMA6 a realizat primele sale turnee prin toatăGermania și a cântat în deschiderea concertelor celebrei trupe „Wir sind Helden„.
În2013 EMMA6 a lansat cel de-al doilea album „Passen„. Încele unsprezece melodii minunate este vorba despre începuturi și sfârșituri, despre dorințe și concluzii simple dar mișcătoare. Înspecial textele stau în prim-plan în muzica acestei formații.
Cu ocazia invitației Centrelor Culturale Germane din România trupa cântăîn 2015 pentru prima datăîn străinătate, fiind dornicăde o călătorie captivantăși de un schimb de experiențăintercultural. Cu mottoul „Melodie – formănouăși neobișnuită– merităsătrăim pentru tine„ trupa EMMA6 ajunge și în Timișoara. ÃŽntr-un interviu cu blogul atmungsaktiv.org cei trei membri își descriu muzica ca fiind „pop în adevăratul sens al cuvântului„ și „autentic germană„.
Artist prezent: Guillaume BEINAT
Proiectul Tazas se ocupăde noile forme de creație în strânsălegăturăcu tehnologiile digitale și mobile. Firul conductor al cercetărilor din acest proiect urmărește a ne transmite cum sistemele așa zise interactive pot deveni un mediu pentru noile forme artistice și cum pot dezvolta noi posibilități de interacțiune cu publicul. Proiectul Tazas este coordonat de Guillaume Beinat și Alexandre Suné. Acești doi artiști designeri din Toulouse creeazăîn comun proiecte sau invităalți artiști săcreeze împreunăcu ei lucrări de grafică, design grafic sau care implicănoile tehnologii. Prin exersarea plasticității lor artiștii proiecteazăcrearea de obiecte artistice, ce țin de experiența digitalăîn timp real conectat la suporturi tangibile sau nu. Proiectele sau expozițiile realizate își propun săcodifice altfel realitatea pentru a pune sub semnul întrebării relația și percepția practicilor inițiale.
www.tazasproject.com / www.facebook.com/tazasproject

Neoptera: Aproprierea unui spațiu printr-o formăsonoră
Instalație sonorăși vizuală
100 de module mici identice și autonome puse la sol produc o ritmicăasociatăcu o modulație audio specială. Acest sistem este în relație directăcu luminozitatea ambiantă. Cu cât intrămai multăluminăîn spațiu, cu atât ritmica este mai rapidăși modulația sonorăfinalăascuțită(ultrasunete). Cu cât este mai puținăluminăambiantă(variații generate de trecerea oamenilor prin fața fasciculelor de lumină), cu atât ritmul este mai lent și modulația sonorăgravă.
Proiectul Tazas prezintăprin aceastăinstalație o imersiune acusticăîn spațiul fizic.
Construit din micro-sunete el răspunde sunetelor ambiante care în general sunt înecate în mediul înconjurător.
Aceastălucrare, în dimensiunea sa cea mai brută, încearcăsăconfrunte fizic spectatorul cu fragilitatea sonorăa unui spațiu reactiv în căutare de stabilitate.

Behind his eyes
Instalație sonorăși vizuală
Reprezentarea «virtualului» a devenit familiară. Modul în care virtualul reflectălumea tinde săse confunde (prin forța obișnuinței) cu universul nostru tangibil. Ecranul prezentat ca și o oglindăeste una din reprezentațiile pe care «Mașinăria» le generează/adaptează.
Scrierea binarăutilizatăaici este viziunea virtualăa acțiunilor noastre reflectate de «Mașinărie». Prezența unei persoane în fața ecranului genereazăun raport fizic cu opera prin intermediul obiectului.
Astfel, raportul corporal cu lucrarea este retranscris în aceastăinstalație prin producerea unor sunete modulare în funcție de poziția spectatorului, și identificat vizual prin asprimea algoritmilor binari.

Comments

comments

About the Author