Budapesta s-a săturat de Victor Orban – mii de maghiari au ieșit în stradăsăprotesteze

Posted on ian. 3 2015 - 11:36am by petre

Mii de persoane au manifestat vineri seara, la Budapesta, împotriva premierului Viktor Orban, denunțând într-o nouăserie de proteste „incompetența elitei politice”.People hold flags and banners during an anti-government protest called by civil groups in Budapest

Manifestanții au fluturat pancarte prin care îl condamnăpe Orban, a cărui popularitate a înregistrat o scădere semnificativăîn ultimele luni, în pofida a trei victorii electorale în 2014.

Aproximativ 5.000 de persoane au manifestat în fața Operei din Budapesta, potrivit unui fotograf al AFP.

Ele și-au exprimat îngrijorarea în legăturăcu o politicăprin care Ungaria se îndepărteazăde Occident și consolideazărelațiile cu Rusia.

„Ne îngrijoreazăfaptul căGuvernul Orban expune Ungaria influenței ruse”, a afirmat Robert Gombkoto, un manager în vârstăde 61 ani, citând ca exemplu un împrumut de 10 miliarde de euro pe care Rusia l-a acordat Ungariei pentru extinderea centralelor sale nucleare.

Maniifestanții au criticat, de asemenea, elita politicăcare conduce țara deja timp de 25 de ani.

Mai multe proteste au avut loc începând din octombrie, dupăce Guvernul conservator al lui Orban a propus o taxăpe Internet. Acest proiect a fost ulterior abandonat.

ÃŽnsăvalul de manifestații împotriva corupției și apropierii lui Orban de președintele rus Vladimir Putin menține presiunea asupra celui mai puternic om din Ungaria.

Viktor Orban, care a fost ales în 2010 și a câștigat alegerile legislative din aprilie, suscitănemulțumire în Europa și în Statele Unite pentru reformele sale, considerate drept liberticide de către criticii săi.

sursa: Mediafax

foto: REUTERS/Laszlo Balogh

Comments

comments

About the Author