Bucureștenii s-au plimbat în chiloți cu metroul

Posted on ian. 11 2015 - 7:14pm by petre

Boxerii în dungi, roșii și cu dantelă, dar și pantalonii scurți au fost elementele definitorii ale codului vestimentar „obligatoriu” pentru No Pants Subway Ride (Fărăpantaloni la metrou), un eveniment desfășurat duminică, în premierăîn Capitală, la care au participat câteva zeci de călători.Metro

 

 

Foto: Metropom

venimentul „No Pants Subway Ride”, care are loc la nivel mondial începând din 2002, s-a desfășurat pentru prima datăși în Capitală, duminică, de la ora 15.00, când bucureștenii au fost invitați săse plimbe cu metroul fărăsăpoarte pantaloni.

La ora 14.40, câteva zeci de persoane, printre care organizatorii acestui eveniment, s-au strâns la intrarea în stația de metrou Unirii – Hanul lui Manuc. Chiar înainte de a începe plimbarea fărăpantaloni pe magistrala de metrou Berceni – Pipera, un dialog între un tînăr și o femeie de peste 50 de ani a arătat diferența dintre generații.

„Da, am curajul săîmi dau pantalonii jos. Nu mi se pare o rușine”, a spus un tînăr din București, care venise la eveniment cu un amic. El a spus căa invitat și alți prieteni săse alăture acestui eveniment.

„Măi copile, trebuia săte dezbraci de tot. Gol pușcăești mai interesant”, i-a spus o doamnăunui tînăr care venise într-o pereche de pantaloni scurți. „Ce e asta? La bermude? (…) Dezbracă-te gol pușcăși săvezi ce picădupătine fetele pe jos pe aici. Și alea tinere, și alea bătrâne, măicuță”, i-a spus femeia tînărului.

Tînărul nu a ezitat nicio clipăsăo invite pe doamna respectivăsăparticipe la acest eveniment. „Eu? Cum sănu? Eu pot săvin fotomodel”, a fost răspunsul femeii la propunerea acestuia. „A înnebunit lumea. Copii, evenimentul e bun la ăia la care este, dar nu la noi! Noi nu suntem pregătiți! Mizerie, sărăcie”, a spus femeia. „Toate sunt bine, dar cu o limită. Nu e bine! Nu e bine săumblăm dezbrăcați”, a continuat femeia.

Spunându-i femeii căaceastăplimbare fărăpantaloni la metrou are loc în mai multe orașe din lume, printre care și New York, aceasta a spus că”ăia nu mai pot de pricopsiți, noi nu mai putem de sărăcie”. „Deci, dezbrăcați-vă, copii”, a concluzionat femeia, care apoi a plecat din zona Unirii.

Înacest an, la eveniment participăcel puțin 60 de orașe din lume, fiind pentru prima datăcând manifestarea a fost organizatăși la București, potrivit informațiilor prezentate pe pagina de Facebook dedicată”No Pants Subway Ride”. Evenimentul a fost organizat duminică, de la ora 15.00, în toate orașele participante.

„Ne-am strâns ca săne distrăm într-o duminicăde ianuarie, care altfel ar fi fost total banală. Mesajul este acela de a ne distra. S-a tot spus căar trebui săfacem mai multe chestii culturale, dar, pânăla urmă, o manifestație de genul acesta este un act cultural în sine”, a spus o tînărădin București.

ÃŽntre cele câteva zeci de persoane care au venit duminicăs-au aflat și douătinere, care au spus călucrează”în domeniul cânepii” și căunul dintre motivele pentru care au decis săparticipe este acela căse confruntăcu „freedom of speech” (libertatea de exprimare, n.r.) și „freedom of action” (libertatea de acțiune, n.r.). „Am venit să-i susținem. Suntem pregătite săne dăm pantalonii jos. Atât timp cât nu facem rău nimănui”, au spus Anca și Raluca.

Motivele participării la aceastăplimbare au fost diverse. Un alt tînăr a spus căs-a hotărât săvinădupăce a citit declarațiile reprezentanților Metrorex. „Eu m-am gândit, inițial, săstau acasă, dar când am citit declarațiile (reprezentanților Metrorex, n.r.) cum românii nu sunt pregătiți pentru chestia asta și căromânii sunt necivilizați și sigur o sădegenereze evenimentul, am zis cătrebuie săvenim sădemonstrăm cănu este așa. A fost o reacția împotriva «Las-o cămerge așa». Eu cred cănu merge așa”, a spus acesta.

La acest eveniment global, participanții trebuie săstea în vagon cum ar sta de obicei. Ei pot săciteascăo revistăsau o carte și săaibăactivitățile pe care le au de fiecare datăcând circulăcu metroul, doar că, în Capitală, lucrurile nu s-au desfășurat la fel de natural. Puțini au fost aceia care au venit singuri sau care au deschis o carte, un ziar sau o revistăîn timpul plimbării, cei mai mulți preferând săcălătoreascăîn grup.

„No Pants Day este spiritul românesc de a fi în pielea goală. (…) Mesajul este unul clar: săne dezbrăcam de caracter și de pantaloni, dragi prieteni”, a spus Radu Valahu, cunoscut românilor pentru performanțele sale sportive la skandenberg. „MăcheamăRadu Valahu, cel mai sănătos om, de asta măaflu aici, sămădezbrac cănu am toatățigla pe casăși tot părul pe picioare”, a completat acesta.

Îngrupuri de trei-patru persoane, curajoșii s-au urcat în metrou. Unii dintre călători au fost surprinși de o astfel de apariție, alții s-au uitat discret, pe sub gene, în timp ce adolescenții au părut amuzați de codul vestimentar adoptat de participanții la No Pants Subway Ride. Alții au spus cănu au nicio părere despre aceastămanifestare.

„ÃŽncetați sămai fiți serioși. Atât. Nu este nimic profund. Săne bucurăm de viațăși de micile plăceri ale vieții, cum ar fi săstai fărăpantaloni în metrou”, a spus un alt tînăr. „Fiecare este liber săse exprime, fiecare este liber săfacăce vrea, trăim într-o țarădemocrată. Înprivința copiilor care văd, da, este un pic greșit, nu este un lucru bun”, a spus un bărbat, aflat într-unul dintre trenurile care mergeau în direcția Berceni.

„Sunt tineri, nu deranjează”, a spus o doamnă, în timp ce o altăfemeie a afirmat că”încătrăim într-o țarăliberă”, iar fiecare persoană”face ce vrea”. O bunicăaflată, în trenul spre Unirii, cu nepotul de aproximativ 10 ani, a afirmat cănu este deranjatădeloc de acest eveniment. „Sunt curajoși”, a spus aceasta. „Mie mi se pare ciudat. Este cam îndrăzneț”, a spus nepotul femeii.

Adolescenții au apreciat cel mai mult plimbarea fărăpantaloni la metrou. „Este haios. Fac oamenii săzâmbească. Este foarte amuzant”, au afirmat câțiva adolescenți, înainte săcoboare la stația Unirii.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author