Bilanțul istoric al meciurilor România – Franța

Posted on iun. 10 2016 - 1:10pm by petre

Echipa naționalăa României nu a reușit săcâștige încăîntr-un un meci oficial disputat împotriva francezilor și a pierdut singura partidădisputatăla un turneul final, Campionatul European, din Anglia 1996, scor 0-1.

Franța și România s-au întâlnit de 15 ori, iar palmaresul este favorabil naționalei antrenate de Didier Deschamps. Franța are 7 victorii, a pierdut 3 meciuri, iar celelalte 5 dispute s-au terminat la egalitate.

Prima partidăs-a disputat în 1932 pe Stadionul „ONEF” din București și a adus o victorie la scor de tenis pentru elevii antrenați de Constantin Rădulescu: 6-3. Golurile au fost marcate de Bodola(8, 84), Wetzer(15,72) și Scwartz(18, 50).

Al doilea meci direct a însemnat o altăvictorie pentru selecționata noastră, de data aceasta în deplasare, pe „Parc des Princes”. În1967, echipa lui Dobrin, Lucescu și Nunweiller se impunea cu 2-1 într-un meci amical. Pentru România au marcat Frățilă(min 15) și Dridea (min 75).

Doi ani mai târziu, în 1969, tot într-un amical, și tot pe Parc des Princes, Franța bifa prima victorie din istoria întâlnirilor directe cu România. Echipa antrenatăde Angelo Niculescu a pierdut pe final de meci, cu 1-0, prin golul marcat de Henri Michel.

A patra confruntare dintre cele douăechipe s-a disputat la Reims, într-un meci amical ce a precedat plecarea naționalei lui Angelo Niculescu la Guadalajara, pentru meciurile Mondialului din 1970. Franța s-a impus cu 2-0, prin golurile marcate de Charly Loubet și Jean Djorkaeff , din penalty.

Doi ani mai târziu, tot într-un meci amical, de aceastădatăpe stadionul 23 august, elevii lui Angelo Niculescu și-au luat revanÅŸa și au trecut din nou în avantaj în duelul disputelor directe: 3-2. Din păcate, victoria cu 2-0 de la București a rămas ultima victorie a României contra Franței. Pentru naționala noastrăau marcat atunci Anghel Iordănescu(16) și Cornel Dinu(54).

În1974, pe „Parc des Princes” România a cedat la limităcontra echipei din Hexagon, cu 1-0. De notat căpentru prima datăîn istoria confruntărilor directe, cei doi antrenori au folosit o așezare care săse asemene cu sistemele din fotbalul contemporan: 4-3-3.

Cea mai categoricăînfrângere pentru România în disputele cu francezii a venit în 1975, în Calificările pentru Jocurile Olimpice din 1976. Atunci, elevii lui Valentin Stănescu treceau printr-o perioadăneagră, nereușind nicio victorie în ultimele ÅŸase partide ale anului. Este adevărat căadversarii au fost de calibru, România a întâlnit Spania, Franța sau Uniunea Sovietică. Totuși, naționala nu a reușit săcâștige nici în fața unor adversari mai slab cotați, obținând doar remize cu Scoția sau Turcia. Meciul împotriva Franței a fost pierdut cu un categoric 0-4. Olivier Rouyer marcând o hattrick.

Timp de aproape 20 de ani cele douăechipe nu s-au mai întâlnit în niciun meci oficial. Înoctombrie 1994, generația de aur a lui Hagi și Popescu s-a deplasat la Saint Etienne, dupăsfertul de finalăde la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii. Elevii lui Anghel Iordănescu au reușit un 0-0 în Preliminariile lui Euro 1996, în fața unei naționale a Franței condusăde Aime Jaquet și care îi avea în componențăpe Blanc, Cantona, Desailly sau Zidane.

Returul din Ghencea, din octombrie 1995, a venit într-un moment în care naționala lui Anghel Iordănescu își asigurase practic prezența la Eurpeanul din Anglia. De partea cealaltă, francezii aveau nevoie de victorie pentru a fi siguri de prezența la Euro 1996. Elevii lui Jacquet s-au impus fărămari probleme, cu 3-1, dupăun meci pe care l-au controlat în totalitate.

România și Franța s-au întâlnit apoi la Campionatul European din 2008, iar scorul a fost egal, 0-0, tot în primul meci al celor douănaționale la turneul final. Apoi, s-a terminat 2-2 și 1-1 în disputele din preliminariile Campionatului Mondial din 2010.

Ultimele întâlniri directe au avut loc în toamna lui 2010 și 2011. Pe 9 octombrie 2010, pe Stade de France, același stadion pe care vom juca și vineri, a fost nevoie de intervenția arbitrilor, care au validat un gol din ofsaid marcat de Remy, pentru ca Franța sădeschidăscorul în minutul 83. SĂƒpunaru a lovit bara pentru România, dar scorul final a fost stabilit de Gourcuff în al treilea minut de prelungiri: 2-0. Înreturul de la București, pe 6 septembrie 2011, ocazie cu care s-a inaugurat Arena Națională, România a remizat cu Franța, scor 0-0.

Vineri, de la ora 22:00, Stade de France va fi al 16-lea meci direct dintre România și Franța.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author