Campania electoralăpentru alegerile locale e în plinădesfășurare iar acțiunile partidelor și a diverșilor candidați exultăde încredere în propriile șanse.
Sigur, dacăam acorda credit ad litteram tuturor declarațiilor electorale ale candidaților, ar trebui multiplicate posturile de primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni, atât de siguri sunt toți de victorie, ceea ce, din păcate (sau din fericire?) nu e cazul.
La Consiliul Județean Timiș, competiția pentru majoritatea locurilor de consilieri, implicit pentru funcțiile de președinte și vicepreședinți se dă, în termeni reali, între cele douăpartide mari ale momentului, PSD și PNL (care cuprinde și fostul PDL).
Încapul listelor celor douăpartide stau Sorin Grindeanu, președintele PSD Timiș, și Alin Popoviciu din partea PNL.
Atât PSD cât și PNL sperăcăvor obține majoritatea necesarănumirii președintelui și vicepreședinților. Dacăîn cazul PSD, mașina de vot județeanăeste baza, PNL-ul se bazeazăpe locomotiva Nicolae Robu, în cazul voturilor date de timișoreni, și, în județ, pe structurile loiale fostului PDL.
Sigur, PSD-ul putea rezolva fărăemoții câștigarea județului dacăluptele intestine nu ar fi condus la mazilirea lui Titu Bojin, actualul președinte al CJT, care ar fi adus voturi importante partidului. Èšinând cont de ambițiile personale de șefie ale lui Sorin Grindeanu, soluția idealăpentru PSD ar fi fost o candidaturăîn care lui Bojin săi se promităo funcție de vicepreședinte iar cea de președinte săîi revinălui Grindeanu.
Dar, așa cum ne-am obișnuit de mult în politica românească, interesul unui politician, aflat provizoriu pe cai mari, primeazăîn fața interesului general al partidului, ca sănu mai vorbim de interesul alegătorilor….
Revenind la Titu Bojin, acesta se cam amăgește bazându-se pe simpatia unor actuali primari. Simpatia, în general în politică, dureazăexact cât mandatul celui simpatizat, așa căprimarii și organizațiile PSD din teritoriu vor vota așa cum le cere partidul și, de acum încolo, îl vor simpatiza pe Grindeanu și/sau pe viitorul președinte de Consiliu Județean.
Încel mai fericit caz, pentru Bojin, PSD și PNL nu vor obține singure majoritatea confortabilăîn CJT, astfel ca președinția săfie dictatăde alianțe și negocieri în care sp fie cooptați consilierii grupurilor minoritare. De văzut.