Băsescu: corect e ca premierul săpredea mandatul!

Posted on mart. 3 2014 - 8:30am by petre

Președintele Traian Băsescu a declarat căproblema legatăde programul de guvernare aprobat în Parlament este faptul căîn acesta se vorbește despre USL, Uniune care în acest moment nu mai existăși ar fi mai corect ca premierul săpredea mandatul.

El a citat din programul de guvernare, în care se făcea referire la „Guvernul USL”.falca basescu

„Problema unui nou guvern în configurația anunțatăde premier este căpe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament se vorbește de USL, iar acum unul din partidele din USL a ieșit de la guvernare, iar guvernarea este USD plus UDMR și nu este USD plus PNL”, a precizat Traian Băsescu, adăugând căîn programul de guvernare este menționat de 13 ori USL ca fiind „forța politicăce-și asumăsusținerea guvernului pentru atingerea obiectivelor”.

„Or, nu mai avem USL, avem un alt partid care intrăîn guvernare, UDMR”, a subliniat șeful statului.

„Aici au fost și puțin imprudenți: când ai o alianțăla ce ții neapărat sănu vorbești numai de Guvern în programul de guvernare, săintroduci USL ca factor activ în realizarea programului de guvernare”, a mai spus Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, dacăpremierul vine cu un alt program de guvernare în Parlament, în care nu se mai vorbește de USL, știe căeste vorba despre un nou Guvern.

Totodată, președintele a subliniat căAntonescu l-a atenționat pe Victor Ponta că”trebuie sădepunămandatul, exact pe baza faptului căștia discuția de peste 50% (…) și știa căprogramul este pe numele USL”.

Traian Băsescu a precizat căParlamentul nu poate rezolva problema, pentru că”dacă, spre exemplu, ar merge cu un program de guvernare, Victor Ponta ar recunoaște căeste un guvern nou”.

Băsescu: Formațiunea care a luat peste 50% nu mai e, mai corect e ca premierul săpredea mandatul

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminicăseară, la B1Tv, căse va consulta, luni, cu specialiști pentru a vedea condițiile în care noul Guvern poate fi instalat fărăîncălcarea Constituției, menționând căUSL, care a câștigat peste 50% la alegeri, nu mai există, iar mai corect ar fi ca premierul săpredea mandatul.

Președintele a spus căpremierul Ponta a fost desemnat fărăconsultarea altor partide în afara celor din USL pentru căUniunea, înscrisăca formațiune, câștigase la alegeri peste 50%.

„Ei au refuzat săvinăca partide, au venit toți trei, Victor Ponta , Constantin, președintele PC, și Crin Atonescu. Celelalte partide n-au mai fost chemate la negocieri pentru căe articol constituțional când un partid câștigăcu 50% e obligatorie desemnarea premierului de la acel partid. Ei au spus «N-am candidat ca partide, ci ca alianță, Victor Ponta e candidatul acestei formațiuni politice cu peste 50%»”, a spus Băsescu.

Potrivit președintelui, acum partea care a câștigat peste 50% „a căzut”.

„Ei nu mai sunt împreună. Un premier desemnat pe un articol constituțional nu mai are legitimitate când acel articol constituțional nu mai e valabil”, a spus Băsescu.

El a menționat căse va consulta serios, luni, cu specialiști, dacăGuvernul poate fi învestit cu actualul premier, pentru cănu vrea săcreeze un precedent de încălcare a Constituției.

Șeful statului a spus căîn aceastăsituație mai corect ar fi ca premierul să-și depunămandatul.

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, căva face tot ce ține de el pentru o instalare constituționalăa Guvernului și pentru respectarea Constituției, el menționând căface și o sugestie: „Citiți Programul aprobat de Parlament, pentru curiozitate”.

ÃŽntrebat, dupădeclarația de presăprivind situația din Ucraina, despre negocierile amânate dintre USD și UDMR pentru formarea Guvernului, Băsescu a răspuns: „Despre Guvern vorbim mâine”.

„Văasigur căvreau săvorbesc, dar nu vreau săascund un subiect atât de important. Vreau săînțelegeți asta. Subiectul Ucraina este extrem de important și cred cănu este momentul săîl amestec cu alte subiecte, de politicăinternă”, a adăugat șeful statului.

El a precizat căva face ce ține de el pentru o instalare constituționalăa Guvernului.

„Ce văasigur este că, din punctul meu de vedere, voi face tot ce ține de mine pentru o instalare consituționalăa Guvernului și pentru respectarea tuturor articolelor din Constituție”, a mai spus Traian Băsescu.

Comments

comments

About the Author