Atenție șoferi din Timișoara! A fost inaugurat UTOPIA, sistemul care va aduce amenzi grele pentru vitezăși trecere pe roșu – vezi câte radare automate și câte camere video te vor pândi

Posted on oct. 31 2016 - 8:55pm by petre

Însfârșit, a venit ziua cea mare, așteptatăde timișoreni, fie cu speranță, fie cu teamă.

Luni, în prezența șefului STS, generalul Marcel Opriș, a specialiștilor care au proiectat și instalat sistemul, a conducerii Primăriei Timișoara, a fost inaugurat UTOPIA, sistemul inteligent de management al traficului rutier.centru-trafic-tm-mic_02

Înafarăde funcțiile de gestiune a traficului, sistemul are și o componentăde supraveghere a respectării legislației.

Astfel, subsistemul de detecție a încălcării legislației rutiere include 7 radare fixe pentru depistarea depășirii vitezei legale și 37 de camere de detecție a trecerii pe culoarea roșie a semafoarelor, datele colectate de acestea urmând săfie valorificate de Poliția Rutierăprin aplicarea de sancțiuni contravenționale.

La 1 noiembrie intrăîn funcțiune la Timișoara deja celebrul (înainte de a funcționa) sistem inteligent at traficului rutier, despre care se spune căar unul dintre cele mai moderne din Europa, comparabil, păstrând proporțiile, cu cel din Londra.

Instalarea a sute de semafoare a stârnit printre timișoreni ample controverse, însăspecialiștii care se ocupăde implementarea proiectului susțin căsistemul va funcționa în sensul optimizării traficului, de multe ori haotic, din Timișoara.

Încealaltătabără, scepticii susțin căproiectul, oricât de inteligent și autoadaptiv ar fi, nu poate funcționa bine în structura haoticăa străzilor din zona centralăa orașului, asemenea sisteme fiind recomandate pe artere de mari dimensiuni și nu într-un labirint înghesuit ca la Timișoara.
Sistemul de management al traficului se bazeazăpe soluții inteligente, care au capacitatea sămăsoare permanent numărul de vehicule din teren și direcțiile de deplasare a acestora, săadapteze și săsincronizeze sistemele de dirijare (semafoarele) astfel încât rezultatul de trafic per ansamblu săducăla deplasări cât mai rapide și la volume cât mai mari de trafic deservit.

Obiectivul general al proiectului vizeazăîmbunătățirea fluxului rutier și al siguranței cetățeanului în Municipiul Timișoara prin implementarea unui sistem cu control adaptiv de management al traficului urban și supraveghere video.

centru-trafic-tm-mic centru-trafic-tm-mic_02 centru-trafic-tm-mic_04 centru-trafic-tm-mic_06

Obiectivele specifice vizate de proiect sunt:

1. Modernizarea si extinderea sistemului de semaforizare in de 134 intersecții.
2. Dotarea intersecțiilor și a zonelor identificate cu risc de infracționalitate sau zone rutiere periculoase cu un număr de 230 echipamente noi de supraveghere (camere video);
3.ÃŽmbunătățirea condițiilor și creșterea siguranței rutiere în Municipiul Timișoara
4.Creșterea siguranței traficului rutier, datorităunui sistem modern, operativ și totodatădiscret de supraveghere video
5. Crearea unui Centru de Comandăși Control unic, pentru coordonarea activităților de management trafic și supraveghere video care sărăspundăcerințelor viitoare de dezvoltare a Municipiului Timișoara.

Costul proiectului a fost de aproape 10 milioane de euro din care aproape 8 milioane de euro sunt bani europeni.

Comments

comments

About the Author