ATENÈšIE! Se SCHIMBĂ ORA

Posted on mart. 28 2015 - 12:43pm by petre

România trece în noaptea de sâmbătăspre duminicăla ora oficialăde vară, ceasurile urmând săfie date înainte cu o oră, astfel căora 03.00 va deveni ora 04.00. Duminică29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtăzi din an.Ora Ceas

Ora oficialăde varăeste aplicatăîntre ultima duminicădin luna martie și ultima duminicădin octombrie. Pentru trecerea la ora oficialăde vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel căduminică29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtăzi din an.

Trecerea la ora oficialăde varănu va afecta mersul trenurilor de călători, dar vor fi întârzieri pentru 69 de trenuri aflate în circulație între orele 03.00 și 04.00 (ora de iarnă). Astfel, șase trenuri internaționale, 26 InterRegio și 37 Regio vor ajunge la destinații la alte ore decât cele din programul obișnuit.

Trenurile de călători vor pleca din stații dupăora de iarnăpânăîn noaptea de sâmbătăspre duminică, la ora 03.00, care devine ora 04.00. După04.00, trenurile vor pleca din stații la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficialăde vară.

Și trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula normal, dupăorele trecute în mersul trenurilor, pentru cătrecerea la ora de varăse face în aceeași zi și în aceste state.

Dupăce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficialăa României și Timpul Universal (numit impropriu și GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 04.30 și apune la ora 20.00, s-a recurs la aceastăconvenție, aplicatăîn România din anul 1979, pentru folosirea optimăa luminii naturale și reducerea iluminatului artificial.

Înconformitate cu Convenția fusurilor orare, ceasornicele aratăpentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul căla fiecare 15 grade longitudine apare o orăîn plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2. România se aflăîn fusul orar 2.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author