Arafat și Tătaru anunță noi măsuri – deciziile luate de Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Posted on oct. 5 2020 - 8:35pm by petre

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat, Raed Arafat, fac declarații de presă luni, la Palatul Victoria, la finalul reuniunii Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Declarațiile vin în contextul în care România se confruntă cu un nou avans al epidemiei de coronavirus.

Deciziile luate luni au fost anunțate de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
”Purtarea măștii în spațiile închise și deschise. Carantinarea localităților care depășesc 3 la mie în ultimele 14 zile.

Interzicerea evenimentelor precum nunți, botezuri. Închiderea sau sistarea activităților restaurantelor în localitățile care depășesc 1,5 la mia de locuitori”, a anunțat Rae Arafat.

Suspendarea activităților agenților care nu respectă regulile, a atenționat secretarul de stat din MAI. ”Se ia în considerare munca de la domiciliu și acolo unde nu se poate decalarea programului.

Acest lucru trebuie să devină obligație pentru firmele din localitățile unde se depășește 1,5 la mia de locuitori”, a adăugat Raed Arafat Riscul major este pe durata transportului.

Doar o persoană dacă e infectată ar putea transmite virusul tuturor celor din mijlocul de transport, a precizat șeful DSU.

”Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări. Ce ne așteptăm cel mai mult este colaborarea tuturor. Purtarea măștii, dezinfectarea pe mâini, dezinfectarea suprafețelor.

Lucruri simple”

Arafat a precizat că s-a luat decizia ca ”persoanele alese la alegerile locale să poată depune jurământul fără prezență fizică, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau în carantină”.

”Presiunea pe sistemul sanitar este una extrem de importantă. ieri s-au solicitat 94 de cereri de trasnfer de persoane din sudul țării.

Asta arată că sistemul începe să aibă un impact destul de serios”, a conchis Raed Arafat.

”Aceste restricții vin ca urmare a creșterii transmiterii în comunitate.

Gestionăm o lună septembrie grea, apoi o lună octombrie în care vin sărbători religioase. Să ne gândim că putem trata în spitale și pacienți care nu au COVID. Au și ei dreptul la viață”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Luni au fost anunțate 1.591 de noi cazuri, dar la doar 6.537 de teste. Bilanțul persoanelor infectate a ajuns astfel la 137.491. În București, Direcţia de Sănătate Publică a propus închiderea restaurantelor, precum şi interzicerea evenimentelor private în restaurante şi cafenele, cu peste 50 de persoane.

Comments

comments

About the Author