”Ca om, mediator si vicepresedinte al Consiliului de mediere, consider ca violenta, indiferent de tipul ei, nu isi are locul in societatea romaneasca.
Cred in puterea curativa a dialogului, chiar si in momente dificile. Alternativele la acesta ofera subsitute preponderent toxice. Sta in puterea noastra sa inlocuim incrancenarea cu determinarea, consecventa si fidelizarea unor valori.
Abordarea vindicativa nu este o caracteristica dezirabila insa uneori, ofera mirajul de a fi cea mai la indemana alegere. Sistemele noastre de valori si referinta sunt cele care ne ghideaza actiunile si ne definesc in fata semenilor.
Folosirea violentei ca modalitate de aparare a unor valori sau principii antamate frenetic, este apanajul celor care nu reprezinta valorile si crezurile societatii romanesti. Violenta fizica apartine unei lumi care si-a incetat existenta.
Sa nu o readucem in viata noastra pentru ca impreuna cu ea, vom da credit intolerantei si urii. Dezvoltarea sociala durabila a Romaniei, pentru generatia actuala si cele viitoare, tine de modul in care vom reusi sa gestionam conflicte profunde.
Nu exista conversatii prea dificile pentru a fi purtate! Una din cele mai mari frici a Romaniei pare a fi cea de DIALOG. De neinteles, de neacceptat!”
Zeno Daniel Șuștac, vicepresedinte al Consiliului de mediere