Adevărul despre cafeaua cu 1 leu de la automat! Atenție, nu e chiar…

Posted on apr. 6 2016 - 6:43pm by petre

Un subiect fierbinte străbate internetul și revine cu obstinație la răstimpuri: cât de sănătoasă (sau din contră) este și mai ales ce conține cafeaua de la automatul cu un leu sau poate cu doi lei!

În primul rând, trebuie să facem o precizare pe care nimeni nu făcut-o și care este foarte importantă, anume căexistă două mari categorii de automate de cafea, cele care folosesc ca materie primă de bază cafeaua naturală, boabe, și cele care prepară băuturi calde din cafea solubilă.Automat cafea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In cazul aparatelor cu cafea boabe, nu există diferențe majore dintre cafeaua preparată cu un leu la automat și cea cu opt lei de la bar, ambele fiind preparate prin măcinarea cafelei boabe și trecerea prin pulberea măcinată și presată a unui jet de apăfierbinte sub presiune, adicăprin metoda espresso.

Singura diferență este, cu siguranță, de calitate a cafelei, barurile (care se respectă) utilizând sortimente de cafea care costă peste 60 de lei kilogramul, în timp ce la un automat, pentru a menține rentabilitatea și prețul mic, se utilizează cafea care poate costa 25 de lei kilogramul. Oricum, adaosul comercial la un bar este de 4-5 ori mai mare decât cel al distribuitoarelor automate la o diferență de calitate mult mai mică.

Problema pusă în diferitele articole pe această temă  se referă, însă, la aparatele care produc cafea din pudră instant, care, potrivit bzi.ro, ar contine mai multe chimicale decat cea din boabe de cafea macinate.

Producatorii cafelei de la automate au fost obligati recent sa afiseze ingredientele cafelei pe care o vand.

Publictia bzi.ro a aflat ca populara cafea cu lapte (caffe latte) contine apa, zahar, pudra de lapte (lapte praf semidegresat 1,5%, zer praf, lactoza), cafea solubila (3,3%) si urme de soia. Aceleasi substante se regasesc si in espresso machiatto. In capuccino apar si alte ingrediente, printre care un agent de ingrosare (carboximetilceluloza) care intra si in procesul de fabricare al hartiei!

In conluzie, ca la orice fel de produs alimentar, este recomandabil să vă informați in prealabil ce conține. In primul rând este mult mai bine sa căutați aparatele care produc băuturi pe bazăde cafea boabe, acolo lucrurile fiind foarte simple: aparatul macina doza de circa 7 grame de cafea și o trece printr-un jet sub presiune (circa 9 atmosfere) de apăfierbine de 88-92° C. La produs se adaugă zahăr iar, de regulă, aparatele pentru a se evita depunerile de calciu folosesc apă dedurizată.

Comments

comments

About the Author