A început demolarea unei fabrici legendare din Timișoara

Posted on feb. 12 2024 - 1:47am by petre

A început demolarea clădirilor unei fabricii celebre din Timișoara, unde au lucrat de-a lungul anilor zeci de mii de oameni, majoritatea femei.

Dezvoltatorul Speedwell se extinde la nivel național și a anunțat achiziția unui teren de 24.000 de mp în Timișoara, pentru cel de-al doilea proiect mixt al companiei.

Noul proiect va avea spații rezidențiale, de birouri și comerciale. Pe terenul achiziționat se află clădirile fostei fabrici de textile 1 Iunie, cu o suprafață construită de aproximativ 33.000 mp.

 

 

Fabrica de textile 1 Iunie SA se afla în faliment din 2006, iar activele au fost scoase la vânzare la începutul acestui an, la prețul de pornire de 7,25 de milioane de euro, cel la care s-a adjudecat terenul, potrivit datelor din Buletinul Procedurilor de Insolvență disponibile în Termene.ro consultate de Economica.net. Speedwell a cumpărat terenul prin firma Cobblestone Development.

Fabrica 1 iunie din Timișoara a fost atestată documentar în anul 1925. Pe atunci fabrică producea ciorapi pentru copii și avea 45 de muncitori.

După naționalizare în 1948 profilul fabricii a fost schimbat, la produsele care au și consacrat întreprinderea, haine pentru copii. În comunism erau la mare căutare pentru că aproape toată marfă mergea la export. 4800 de angajați avea Combinatul 1 iunie în anii 70, perioada de apogeu a fabricii. Ultimii angajați sunt încă aici, zeci de ani mai târziu, după o lungă procedura de insolvență.

 

 

 

 

Comments

comments

About the Author