A început AccesArt

Posted on iun. 5 2015 - 4:19pm by petre

Vineri s-a dat startul celei de-a opta ediții a FestivaluluI AccesArt, eveniment prin apropiem arta și artiștii de timișoreni. Timp de trei zile, de vineri pânăduminică, între orele 14,00 – 23,00 în Parcul Botanic din Timișoara se întâmplăminuni, arta e scoasăîn parc, iar accesul la toate activitățile din cadrul Festivalului AccesArt este gratuit.accesart (721x481)

Încifre festivalul aratăastfel: peste 150 de artiști din Timișoara, Cluj, Brașov și București vor susține activități în cadrul celei de-a VIII-a ediții AccesArt. Vor fi peste 60 de ateliere și workshop-uri de creație artistică, 19 instalații, performance-uri și expoziții, iar în cele trei seri vor avea loc 9 concerte ale unor trupe și artiști din zona alternativ, experimental, electronic și jazz (Armies, BAB, Sonatic, Soulheads, Waka -X, Brum, PaperJam, Tzuc & Petzi (aka Petra Acker și Tzuc) și NOPAME).

AccesArt crește de la an la an. Ediția din acest an are, pe lângăartiști importanți invitați, și parteneriate cu instituții importante pentru urbea noastră.
Sâmbătă, la ora 15,00, o grupăde luptători mascați de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Timișoara, cu cagule și echipament de intervenție complet, vor descinde în parcul Botanic. Ei sunt invitații surpriză, speciali, care, pentru o orălasăduritatea departe ca săredevinăcopii creativi. Mascații, în formație completă, vor participa la un atelier de colaj.

Tema festivalului din acest an este Asimetrii. „Asimetrii te provoacă să fii altfel. ÃŽntr-o lume bine organizată, aparent, noi propunem asimetriile, adicărevenirea la realitatea frustă. Asimetriile sunt natura noastră, ele eliberează, stârnesc creația, dincolo de percepții„, spune Roxana Cirț, președintele Fundației Rubin.

Un alt partener de nădejde al AccesArt este Teatrul Național din Timișoara, instituție care aduce din emoțiile de pe scenele sale în Parcul Botanic, ca preambul al Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești ( FEST – FDR), eveniment ce va începe duminică. Văinvităm sădescoperiți „minunile„ teatrale care vi se pregătesc în săptămâna ce urmează, prin intermediul unei expoziții cu fotografii din spectacolele ediției precedente a FEST – FDR, dar și ale Naționalului, realizate de Adrian Pîclișan.

Atelierele care au loc în cadrul AccesArt au rolul de a aduce arta mai aproape de timișoreni. „De la picturăpe  sticlă, acuarelă, modelaj pânăla stencil-uri și graffiti sau colaj, festivalul pune la dispoziția participanților materialele și coordonatorii necesari pentru a putea deveni pentru câteva zile artiști. Deschise pentru toate categoriile de public, de la copii de toate vârstele la profesioniști în cele mai diverse domenii de activitate, evenimentele din acdrul AccesArt au menirea de a scoate artiștii din mediul lor convențional  de  creație – atelierul,  iar  publicului  îi  facilitează  interacțiunea  cu  procesul  creativ.  De asemenea, expozițiile părăsesc pentru 3 zile convenționalele simeze și spațiile galeriilor, fiind panotate în Parcul Botanic. Vor fi expuse de la lucrări în bronz la lucrări fotografice și pasteluri, realizate de cei mai buni artiști„, a mai adăugat Roxana Cirț.

Festivalul AccesArt, ediția a VIII-a este organizat de Fundația Rubin cu sprijinul Primăriei Municipiului și al Consiliului Local Timișoara.

Programul complet al Festivalului AccesArt 2015 este disponibil pe site-ul www.accesasrt.ro.

Comments

comments

About the Author