A fost emisă Ordonanța Militară nr. 8

Posted on apr. 9 2020 - 10:15pm by petre

Miercuri, la ora 23, la sediul Ministerului de Interne a avut loc o declarație de presă, prin care s-a anunțat emiterea Ordonanței de Urgență nr. 8.

Iatp orincipalele declarații ale Ministrului Vela:

„Stând în casă vom reuși să intrăm mai repede în normalitate. Știu că vă doriți să mergeți la biserică în Noaptea de Înviere, dar trebuie să îndurăm în acest an. Trebuie să acordăm o atenție deosebită restricțiilor, pentru că nu dorim să ne confruntăm cu o explozie de cazuri. Poliția Română este la post. Astăzi am semnat Ordonanța Militară numărul 8 și va fi publicată în Monitorul Oficial.

– Din această seară este permisă circulația în afara locuinței pentru posesorii de permise de pescuit, pentru pescuit și pentru valorificarea și comercializarea produselor rezultate.

– Este permisă circulația apicultorilor, cu acte doveditoare.
– Este permisă cifculația pentru achizitia ed autovehicule, piese de schimb și reparații auto.

– Prelungirea de prelungire cu 14 zile a zborurilor din și spre Spania, începând cu 14 aprilie.

– pietele agroalimentare raman deschise

– Prelungirea închiderii totale sau temporare a punctelor de trecere a frontierei de stat. Accesul se face doar pe la Cenad, Nadlac, Turnu, Varsan, Salonta, Bors, Urziceni si Petea.

– Se exceptează de la izolare si carantinare lucrătorii transfrontalieri la intrare în România din Ungaria.

– Exceptia de la masura de la izolare pentru persoanele care intra în România sau care vin în România ca să presteze servicii în domeniul medical, tehnicieni, dacă nu manifestă simptome.

– Se interzice si se suspenda exportul pentru urmatoarele produse agroalimentare: grau, orz, ovaz, proumb, orez, faina de grau, soia, flaorea soarelui, ulei ed seminte, zahar, produse de brutarie sau alte produse rezultate din produsele de panificate, inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii.

Se suspenda pe perioada starii de urgenta.

– pentru nerespectarea masurii de interzicere a exportului, pe langa sanctiunea principala, se pot confisca si bunurile care se exporta in afara teritoriului României, cu încălcarea restricției.

– Se suspenda si activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor restrictii.

– Se interzice incetarea sau suspendarea activitatii din centrele pentru varstnici, adulti, copii sau alte categorii, inclusiv in centrele private.

– Se suspenda procedurile vanzare/cumparare de pachete de acțiuni din domeniul economic, pe perioada starii de urgenta.

– in zilele de joi, vineri și sambata, premergatoare sarbatorilor pascale, operatorii economici isi pot prelungi programul de functionare.

– incepand de astazi, autoritatile competente, vor aviza orice transport aerian, chiar daca aeroporturile sunt in subordinea autoritatilor judetene. Prin acest articol, competenta totala pentru calendarul aterizare-decolare intra in competenta ministerului Transportului.

 

Secretarul de stat Bogdan Despescu:

 

Activitătile MAI au continuat. Suntem concentrați pentru toate activitățile la nivel național. Am direcționat la Suceava și Țăndărei forțe suplimentare.

– Referitor la perioada Sarbatorilor Pascale, mentinem linia de control la frontiere. Toti cetatenii care intra in Romania vor fi introdusi 14 zile in izolare sau carantina.

– Daca veniti in Romania sa petreceti Pastele, il veti petrece in carantina si nu cu familiile dvs.
– În ultimele 24 de ore au intrat în România 10.500 de persoane – 5.500 cetateni români si alti cetateni de alta nationalitate.

 

Secretarul de stat Raed Arafat: Vreau să urez colegilor din linia de front, tuturor cadrelor medicale, la mulți ani de Ziua Sănătății, chiar dacă a fost pe 7 aprilie. Pe întregul mapamond, toate cadrele medicale au intrat în luptă. Sperăm să salvăm cât mai multe vieți.

– Câteva cuvinte despre ordinul din 7 aprilie pentrua reducerea activitatii medicale doar la cazuri obligatorii. Din ce am vazut, din discutii, multi au interpretat ca fiind o sistare a intregii activitati. Nu prevede asta. Nu au fost suspendate ambulatoriile, nici activitatile din spitale, doar ca s-a dat medicului alegerea de a opera un pacient acum sau peste o luna, cand este mai sigur. Unul dintre motive este sa pastram locuri libere in spitale.

 

știre în curs de actualizare

Comments

comments

About the Author