Florin Simon, singurul român desemnat antreprenorul străin al anului în Italia, face parte din primele generații de emigranți care au luat drumul Vestului în anii ’90. Îndouădecenii, a construit o afacere de 16 milioane de euro mizând pe dorul de casăal românilor din Italia.
Pentru călucrurile nu mergeau bine în România, a decis săplece în Italia cu gândul de a economisi banii de care afacerile lui aveau nevoie ca săfuncționeze. „Am venit în Italia pentru căaveam aici o rudăîndepărtatăcare mi-a spus căîmi poate oferi un pat. Era bun și acesta, nu am fost nevoit sădorm pe sub poduri sau prin vagoane, cum s-a întâmplat cu alți conaționali“, își amintește Simon.
Cele patru luni care au urmat au fost însăprintre cele mai grele din viața sa: posturile erau blocate, mai ales în domeniul construcțiilor, din cauza Mani Pulite, una dintre cele mai vaste operațiuni anticorupție din Europa Occidentalăpostbelică, în care a fost dezvăluitălumea afacerilor murdare din spatele sistemului politic italian. Dupăpatru luni a reușit săîși găseascăun loc de muncăpe un șantier, tot prin intermediul unei cunoștințe. „Å¢in minte căeram foarte descurajat și aș fi vrut sămăîntorc“, spune Simon. Dar nu se putea întoarce din cauza unui împrumut de 1.000 de dolari pe care trebuia săîl returneze cu dobândă. „Momentele în care vii sunt foarte grele, te gândești numai la familie și îți spui «Ce bine era acasă!».“ A început sălucreze ca salahor (ajutor de zidar – n.r.), muncăce îi asigura un câștig zilnic ce echivaleazăastăzi cu suma de 25 de euro. „Era o experiențănouăși nu îmi plăcea, niciodatănu m-am gândit căo sălucrez în construcții, nici nu măuitam la domeniul acesta când eram în România.“
„Aveți de mers 10 stații cu metroul, 16 stații cu autobuzul și 200 de metri pe jos“ – așa au sunat indicațiile pe care le-am primit la telefon pentru a ajunge din centrul Romei pânăla depozitul lui Florin Simon, antreprenorul numit în urmăaproximativ trei ani omul de afaceri al anului în Italia, singurul premiu acordat antreprenorilor imigranți din Italia, de compania de transfer de bani MoneyGram.
Sosit în Peninsulăîn urmăcu 18 ani, Florin Simon a pus bazele unei companii de import și distribuție de produse fabricate în România care ajung la românii răspândiți în toatăItalia. Afacerea totalizeazăîn prezent venituri de 16 milioane de euro și are 50 de angajați, toți români. Denumităsimbolic Roma..nia SRL, compania lui Simon a îndeplinit toate cele cinci criterii pentru câștigarea titlului de „cel mai bun antreprenor“: creștere, număr de angajați, inovație, tineri antreprenori și responsabilitate socială.
Îndrum spre depozitul lui Florin Simon, semnele căte apropii de o micăRomânie sunt evidente de la stația de metrou Rebibbia, în nordul Romei, unde vezi la tot pasul afișe cu apartamente de închiriat în limba romînă. Depozitul, întins pe o suprafațăde 3.000 de metri pătrați, se aflăîntr-o zonăindustrialădin Roma, poartăîn poartăcu un depozit al producătorului italian de cafea Lavazza, departe de Forul Roman, de Vatican și, în general, de ochii turiștilor. Chiar dacăera o zi de sâmbătă, Florin Simon a fost bucuros săacorde un interviu între douăîntâlniri de afaceri și a fost încântat sărăsfoiascăo revistăBusiness Magazin în care a găsit întâmplător și povestea antreprenorialăa lui Adrian Gârmacea, fondatorul Electric Plus și al brandului Barrier, originar, la fel ca și el, din zona Moldovei. Sunt prieteni și, potrivit lui Simon, se gândeau chiar săcolaboreze, dar afacerea românului stabilit în Italia se concentreazădeocamdatăexclusiv pe produsele alimentare.
SURSA: cititi continuarea pe businessmagazin.ro