Una dintre cele mai îndrăgite tradiții culturale italiene este arta aperitivului. Simplitatea de a savura o băutură înainte de masă a fost tratată în stil italian, transformând-o într-o distracție socială preferată atât de localnici, cât și de turiști. Aperitivo prosperă în regiunea Veneto, unde sunt disponibile cele mai bune opțiuni în materie de mâncare și băutură – în special Aperol din Padova.
Dacă vă cazați într-una dintre vilele din apropierea Veneției și Verona, una dintre cele mai bune modalități de a trăi ca un localnic este să luați parte la cel mai bun aperitivo din regiune. O băutură vitală pe masa tuturor este Aperol, un apéritiv amar originar din Veneto și care stă la baza unora dintre cele mai în vogă cocktailuri din Italia.
Orașul Padua este o atracție turistică populară, renumită pentru arta și clădirile sale istorice. Aperitivo este un ritual comun în Padova, care are loc în fiecare zi, weekendul fiind cel mai intens al acestei activități. Piațetele din Padova devin inundate de oameni în timpul orei de aur, bucurându-se de aperitivo-ul portocaliu vibrant favorit al regiunii Veneto.
În anul 1919 a avut loc inițierea Aperol, realizată de doi frați pe nume Luigi și Silvio Barbieri. Frații Barbieri au preluat compania de băuturi alcoolice a tatălui lor cu doar șapte ani înainte și au introdus o băutură care va fi savurată de mulți italieni după război. Băutura a fost preferată mai ales de tinerii adulți cu o viață activă, iar prin ani de campanii de marketing riguroase, Aperol a devenit aperitivo-ul de referință în Italia. Băutura Aperol Spritz se servește cu gustări tradiționale venețiene cicchetti.
Numele Aperol provine de la Apéro, un termen argotic francez pentru apéterif. Frații Barbieri au avut întotdeauna viziunea că va fi un apéritif, creând amestecul perfect de arome de citrice dulci și amare pentru a se potrivi cu o varietate de alimente. Din 1919, rețeta Aperol și-a păstrat unele dintre secretele sale vitale, dar nu s-a schimbat niciodată.
Cum își obține Aperol culoarea portocalie
Aperol nu trece niciodată neobservat cu aspectul său portocaliu strălucitor. Calitățile neon ale nuanței sale oferă o amintire luminoasă a verii, o perioadă în care această băutură este cea mai populară. Aperol este adesea amestecat cu apă minerală sau cu o altă formă de bule, servit într-un pahar de vin însoțit de o felie de portocală pentru a completa aroma sa picantă, pentru a crea un cocktail Aperol Spritz.
Procesul de fabricare a Aperol implică o selecție de ierburi și plante. Ingredientele esențiale sunt gențiana, cinchona, rubarba și portocalele. Gențiana și cinchona sunt ambele plante cu flori, cu arome amare care se potrivesc bine cu dulceața portocalelor. Rubarba oferă cel mai ascuțit fir de acrișor, motiv pentru care Aperol este adesea amestecat cu bule mai dulci pentru a echilibra gustul general.
Aperol este adesea comparat cu Campari pentru culoarea sa, în timp ce Campari are nuanțe mai roșii în loc de portocaliu luminos. Rețeta originală pentru Campari folosea coceni zdrobiți pentru a obține o nuanță rubiniu, însă povestea din spatele strălucirii portocalii a Aperol poate fi probabil acreditată de utilizarea intensă a portocalei în băutură.
Padua are trei piațete centrale care acționează ca destinații supreme pentru aperitivo. Poate fi greu să distingeți ce localuri vor fi capcane pentru turiști și care vor fi un tribut adus culturii locale, așa că am căutat cele mai bune baruri în care să mergeți în Padova.
Situat în Piazza dei Signori, Caffè Pedrocchi este cunoscut de padoveni pentru cafeaua excelentă și cocktailurile cu proeminență arhitecturală. Fondat în secolul al XVIII-lea ca o cafenea intimă, Caffè Pedrocchi și-a extins meniul pentru a oferi mâncare și băuturi potrivite pentru cea mai bună experiență de aperitivo din Padova. Aici puteți savura un Aperol Spritz și tapas italienești în locul în care s-au așezat cândva figuri celebre precum Lord Byron, ceea ce face din Caffè Pedrocchi un must atunci când vă aflați în Padova.
Găsit printre piețele de alimente din Piazza Delle Erbe, Bar Canaja este o cafenea simplă, cu tejghea, care debordează de opțiuni de băuturi. Bar Canaja este perfect pentru un aperitivo pe una dintre străzile pline de viață din Padova și ideal pentru prânzuri la soarele orașului. Punctele de atracție gastronomice ale Bar Canaja sunt afișate în panini și Aperol Spritz, o combinație delicioasă disponibilă pe tot parcursul zilei și al serii.
Situat într-un loc liniștit în inima centrului orașului Padova, La Yarda este renumit pentru variațiile sale de Spritz. La doar o scurtă plimbare de faimosul turn cu ceas din Padova, Torre dell’Orologio, La Yarda este aproape de unele dintre cele mai bune atracții turistice din Veneto, dar este totuși situat departe de piațetele aglomerate. Experimentați cu familia răcoritoare de Aperol Spritzes de la La Yarda, alături de polpette („chiftele italiene”) de casă, pentru un ritual perfect de aperitivo în Padova.