4 tipuri de ceaiuri pe care trebuie să le cunoști
Ceaiul, denumirea pe care generic o poartă la noi în țară orice băutură caldă din plante, se referă la o licoare preparată din frunzele arborelui de ceai, camellia sinensis (latină). Din acesta se obțin patru tipuri principale de ceai, în funcție de gradul de oxidare al frunzelor: ceai alb, ceai verde, ceai negru și ceai oolong. Prelucrarea frunzelor face diferența în obținerea diferitelor tipuri de ceai. După recoltare, frunzele sunt lăsate 18-24 de ore la soare să se ofilească, după care sunt rulate, pentru ca sucul celular să fie eliberat și să înceapă procesul de oxidare. Taninurile pe care le conțin sunt eliberate și frunzele încep să se coloreze progresiv, absorbind oxigenul din încăperile răcoroase și umede, unde sunt depozitate în strat subțire. Stoparea oxidării se face prin expunerea la aer fierbinte, cu atenție pentru a nu fi arse, etapă ce ajută și la evaporarea apei din frunze. Aromele se fixează și se face sortarea frunzelor pe dimensiuni și modelarea lor în diferite forme, care mai necesită o etapă suplimentară de uscare.
Ceaiuri emag oferte
Ceai alb este numit cel preparat din muguri și frunze foarte tinere, acoperite cu puf alb, care se usucă la soare fără a se oxida. Acesta păstrează caracteristicile originale ale plantei deoarece este foarte puțin procesat. Din el se prepară o licoare cu un gust elegant, ușor picant și răcoritor, dar, pentru că se obține în cantități mici, are un preț mai ridicat. Ceaiul alb este bogat în fluor și flavonoide, tanin, catechine și polifenoli. Are proprietăți în contracararea efectului radicalilor liberi asupra organismului, având efecte antioxidante. Mai este utilizat și pentru menținerea sănătății pielii și a cavității bucale, deoarece inhibă creșterea diferitelor bacterii. Utilizarea ceaiului alb sugerează efecte benefice și în afecțiuni precum diabetul zaharat, afecțiuni cardiovasculare, infecții, răceală și gripă. Studiile remarcă și un rol în prevenirea adipogenezei, deci poate fi utilizat în curele de slăbire. Pentru consum, ceaiul se prepară din 2 lingurițe de plantă puse la infuzat 2-7 minute, în 250 ml de apă fierbinte. Se consumă în timpul zilei, deoarece conține cofeină. Se recomandă prudență în consum persoanelor care au dereglări ale tensiunii arteriale, afecțiuni hepatice și femeilor gravide.
Ceai verde se obține din frunzele culese și veștejite ale arborelui de ceai, care sunt tratate uscat sau cu abur fierbinte la două zile după recoltare, pentru a împiedica procesul de oxidare. Este comercializat sub formă de perle, spirale sau în stare liberă. Foarte bogat în antioxidanți, acest tip de ceai verde are o tradiție străveche în ce privește consumul și beneficiile. În compoziția lui intră compuși bioactivi, vitamine și minerale (vitamina A,B,C,E, calciu, fier, fosfor, potasiu, teină, aminoacizi, alcaloizi), care îl fac un adevărat superaliment. Ceaiul verde conține catechine, care sunt antioxidanți naturali ce ajută la prevenirea leziunilor celulare și cofeină, care stimulează creierul și îmbunătățește funcția cognitivă. Un alt beneficiu al consumului de ceai verde este arderea grăsimilor prin stimularea metabolismului, de aceea este folosit în curele de slăbire. S-au mai constatat efecte benefice și în afecțiuni ale inimii, diabet zaharat, Parkinson, Alzheimer și cancer. În urma studiilor reiese că este o băutură cu efecte miraculoase, așa că acest ceai verde este foarte comercializat, de aceea este foarte important să fii atent la calitate, când îl achiziționezi. Pentru un consum de întreținere a sănătății prepară o cană de ceai verde din o lingură de 10g, infuzată timp de 15 minute în 250 ml de apă fiartă. Poate fi consumat o dată pe zi, preferabil seara, sau în alte variante pentru curele de slăbire. Se recomandă prudență la începutul perioadei de administrare, deoarece fiecare organism reacționează diferit. Este contraindicat copiilor, gravidelor sau mămicilor în perioada de alăptare și persoanelor cu afecțiuni renale, cardiovasculare sau hepatice.
Ceaiul oolong este un tip intermediar între ceaiul verde și cel negru, având proprietăți asemănătoare cu unul din ele, în funcție de perioada oxidării. Calitățile lui sunt asemănătoare cu ale rudelor lui, aroma este însă diferită. Efectul produs de combinația dintre catechină și cafeină stimulează metabolismul, susține sistemul imunitar, protejează de infecții și ajută la scăderea colesterolului. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă infuzată în 250 ml de apă clocotită, timp de 2-5 minute.
Ceaiul negru, cunoscut ca înlocuitor de cafea și cel mai preferat dintre ceaiuri, se obține prin oxidarea totală a frunzelor de ceai. Originar din China, s-a descoperit că se pretează mai bine la transport, așa că a fost cea mai comercializată variantă de ceai. Cele mai populare variante sunt: Assam, Ceylon, Kenyan și Darjeeling. La fel ca celelalte variante este bogat în antioxidanți, dar compușii regăsiți în el se numesc tevlavine și thearubigins, care aduc beneficii pentru sănătate și îi conferă aroma și culoarea unice. Are potențial anticancerigen și consumul moderat al acestor ceaiuri are un puternic efect de eliminare a radicalilor liberi. Prepararea se face din 2g de ceai infuzate în 200ml de apă fierbinte și se poate servi simplu sau cu lapte. Se consumă cu prudență și se recomandă sfatul unui medic pentru un consum regulat.