Este bine cunoscut faptul că vinul roșu are o serie de proprietăți care sunt benefice pentru sănătatea celor care îl consumă, dar și vinul alb poate fi foarte sănătos, conform numeroaselor studii și cercetări recente.
Un pahar de vin alb pe zi poate oferi o serie de beneficii în comparație cu consumul altor tipuri de băuturi. De aceea, astăzi vă aducem beneficiile vinului alb pentru sănătate:
1. Reduce riscul de cancer
Până nu demult se credea că numai vinul roșu avea proprietățile care împiedicau apariția cancerului, dar studii recente arată că datorită compușilor săi antioxidanți, vinul alb ne protejează și celulele și previne dezvoltarea cancerului.
Jidvei emag oferte de Sarbatori!
Previne în special cancerul de colon, după cum se arată într-un studiu realizat de Universitatea din Leicester, unde se afirmă că „consumul de vin alb poate reduce riscul de apariție a tumorilor intestinale cu până la 50%”.
2. Îmbunătățește sănătatea creierului
S-a dovedit că 3 pahare de vin pe săptămână pot avea un efect protector asupra creierului nostru. Acest lucru se datorează acidului fenolic pe care îl au strugurii albi care ne protejează de boli degenerative precum Alzheimer, mai ales după vârsta de 40 de ani. Efectele se văd cu adevărat la persoanele care au băut acest tip de vin cu măsură.
3. Previne bolile pulmonare
Vinul alb poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pulmonare într-o măsură mai mare decât vinul roșu, deoarece proprietățile sale antioxidante ajută la menținerea sănătății țesuturilor pulmonare. Dozele de resveratrol care au fost descoperite în cercetarea prezentă într-un pahar de vin sunt esențiale pentru acest beneficiu.
4. Ajută la pierderea în greutate
Consumul de vin alb însoțit de o dietă sănătoasă și exerciții fizice produce o scădere mai rapidă în greutate decât în mod normal, asta au descoperit mai mulți cercetători de la Universitatea din Barcelona.
În plus, un studiu realizat la Universitatea din Hohenheim a arătat că, deși vinul alb are multe calorii, dacă este inclus într-o dietă pentru a pierde în greutate, este mai eficient decât consumul de sucuri naturale de fructe.
5. Reduce mahmureala
Deși pare contraintuitiv, consumul de vin alb reduce efectele cauzate de mahmureală. Acest lucru se datorează concentrației sale chimice scăzute, în acest fel vinul alb reduce greața, disconfortul și iritabilitatea cauzate de consumul prea mult de alcool cu o zi înainte.
6. Este bun pentru inimă
Proprietățile vinului alb ajută la prevenirea atacurilor de cord, deoarece reduc șansele de coagulare a sângelui. De asemenea, ajută în special la îmbunătățirea funcției inimii și a performanței vasculare. Vinul alb protejează, de asemenea, inima de efectele îmbătrânirii, menținând ventriculele în stare bună.
Și, ca și când acest lucru nu ar fi fost suficient, s-a demonstrat că „aportul moderat și controlat de vin alb în rândul diabeticilor este sigur și reduce modest riscul cardiometabolic”.
7. Are proprietăți antioxidante
S-a constatat că vinul alb are o cantitate similară de antioxidanți cu vinul roșu și chiar cu uleiul de măsline. Aceste proprietăți se găsesc în sucul de struguri, într-o proporție ușor mai mare în vinul roșu, dar și în cantități mari în vinul alb.
Așadar, vinul alb, pe nedrept uitat până nu demult când se aduceau elogii proprietăților acestei licori și mereu în umbra „fratelui” său, vinul roșu, poate fi foarte benefic pentru sănătate, consumat, evident, cu moderație.
Jidvei –tipuri de vinuri romanesti
În România, cea mai mare varietate de vinuri albe se găsește la Jidvei. Jidvei prelucrează anual peste 25 de milioane kg de struguri, iar plantațiile grupului sunt autorizate de către O.N.V.P.V. pentru obținerea vinurilor cu denumire de origine controlată – D.O.C. În zona D.O.C. Târnave Jidvei, sub denumirea Jidvei, se produc unele dintre cele mai apreciate vinuri și spumante românești. Calitatea acestora este confirmată, an de an, de medaliile obținute la prestigioase competiții internaționale. Vinurile Jidvei au fost distinse în ultimii 10 ani cu peste 500 de medalii.
Anul 2020 este, îndeosebi, unul excelent pentru vinurile românești și, mai ales, pentru vinurile albe. Motivul? Seceta care a lovit România în vară a rărit strugurii în podgorii, dar i-a făcut mai dulci. Așa că vinul va fi de calitate superioară, spun viticultorii. România se află pe locul 10 în lume și pe 5 în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu viță de vie. Cel mai mare producător de vinuri din România este Jidvei.
În acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, producătorii de vinuri au explicat că a crescut consumul de vin la nivel național, în România, tendință care nu face decât să urmeze trendul internațional. Cum românii au stat mai mult acasă, au preferat să se delecteze mai mult cu licori bahice. Consumul a crescut cu circa 5% comparativ cu anul trecut, dar probabil finalul de an și Sărbătorile de iarnă vor face creșterea și mai accentuată.