Cercetătorii din Oltenia au găsit soluţia pentru culturile româneşti, ameninţate de temperaturile anormale din ultimii ani:
„Încercăm să facem nişte încrucişări pentru a crea noi soiuri de grâu, rezistente la secetă”.
Specialiştii încearcă să combine soiurile autohtone cu unele din zone aride, precum sudul Europei sau nordul Africii.
Valeriu Tabără, preşedinte Academia de Ştiinţe Agricole: Vă dau două cazuri: sorbul şi porumbul. Sorbul este o plantă adaptată la secetă. I se spune şi cămila lumii vegetale. Însuşirile respective pot fi transferate foarte uşor la porumb. Pirul cu grâul se poate transfera foarte uşor
Cercetătorii crează noi soiuri pentru că vremea din România se va schimba drastic în următorii ani. Rapoartele climatologilor arată că temperaturile anuale vor creşte, iar sudul ţării va deveni o zonă deşertică, unde vom putea cultiva doar plantele modificate genetic sau obişnuite cu solul nisipos.
Aşa se face că peste câţiva ani vom găsi în zona Olteniei kiwi, smochine, curmale sau măsline. Peste 200.000 de mii de hectare se vor umple de plante exotice.