10 septembrie: 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
Astăzi se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, erou al naţiunii române. Cu această ocazie, în judeţul Alba au loc mai multe evenimente comemorative în memoria lui.
Proiectul cultural „Drumul libertății – Drumul lui Avram Iancu” a început aseară la Țebea, locul unde este înmormântat eroul național.
Acțiunea a continuat astăzi, 10 septembrie, începând cu ora 11:30, la Casa Memorială Avram Iancu, din satul Incești, unde va fi oficiată o slujbă religioasă și vor fi depuse coroane de flori.
A fost unul dintre conducătorii Revoluției Române de la 1848 din Transilvania.
A fost conducătorul de fapt al Ţării Moţilor în anul 1849, calitate în care a comandat armata românilor transilvăneni, cu ajutor austriac, împotriva trupelor revoluţionare maghiare ale lui Lajos Kossuth.
Avram Iancu s-a născut în anul 1824 într-un sat din Munții Apuseni – Vidra.
Tatăl său, Alexandru Iancu, a fost pădurar, apoi jude domenial. Având o situaţie materială bună, a urmat clasele elementare la Poiana Vadului şi Abrud, gimnaziul inferior la Zlatna, iar gimnaziul superior la Liceul Piarist din Cluj. Începând cu anul 1844 a urmat Facultatea de Drept la Cluj. Din anul 1846 a devenit cancelarist la Târgu Mureş. Îşi ia examenul de avocat în anul 1848.
Activitatea politică
În preajma izbucnirii revoluţiei făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene, luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate.
Punerea greoaie în practică a legii privitoare la desfiinţarea iobăgiei în Transilvania, refuzul guvernului revoluţionar ungar de a acorda libertăţi naţionale românilor şi votarea unirii Transilvaniei cu Ungaria la Dieta din Cluj, au dus la dezbinarea forţelor revoluţionare române şi ungare şi la ridicarea ţărănimii la lupta pentru rezolvarea problemei sociale şi a celei naţionale.
Avram Iancu s-a născut în anul 1824 în localitatea Vidra de Sus, astăzi comuna Avram Iancu, din județul Alba. De profesie avocat, Avram Iancu a fost conducătorul Revoluției de la 1848 în Transilvania.
Acesta a murit în 10 septembrie 1872. A fost înmormântat la Țebea pe 13 septembrie 1872, cu funeralii naționale, iar cortegiul funerar s-a întins de la Baia de Criș la Țebea, pe o distanță de câțiva kilometri.