Se lucrează în forță la calea ferată de viteză din România – imagini de pe șantier și care e stadiul lucrărilor

Posted on iun. 19 2019 - 6:11pm by petre

Asociaţia Pro Infrastructură a publicat imagini cu stadiul lucrărilor la cei 141 de kilometri de cale ferată de viteză aflată în construcţie în vestul ţării. Concluzia reprezentanţilor asociaţiei, după vizitarea şantierelor dintre Ghioroc şi Simeria, este că mobilizarea constructorilor este încurajatoare.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Pro Infrastructură, tronsonul dintre km 614 (Ghioroc) şi Simeria face parte parte din Coridorul Feroviar Rin-Dunăre, este împărţit în 4 loturi, iar valoarea contractelor este de aproximativ 2 miliarde de euro.

Tronsonul are circa 60 de km de traseu nou, 9 poduri noi peste Mureş, 3 tuneluri, staţii moderne şi multe soluţii tehnice care vor permite trenurilor să circule cu maximum 160 de km/oră între Simeria şi Arad.

CLICK VEZI AICI GALERIE FOTO

Primul sector, cuprins între km 614 şi Bârzava, are 42 de km şi este construit de Asocierea Astaldi-FCC-Salcef-Thales, iar lucrările înregistrează un progres semnificativ.
Cei de la Asociaţia Pro Infrastructura precizează că se munceşte intens şi pe al doilea sector, cuprins între Bârzava şi Ilteu, cu o lungime de 36 km, executat de aceeaşi asociere, având un progres fizic de 26%.

„Se munceşte intens în zona Gării Bârzava, unde la finalul lunii iunie se va circula pe linie nouă. Sunt două poduri peste Mureş (se lucrează la pilonii de susţinere) şi un tunel (600 metri) care va începe în cel mai scurt timp, după defrişarea arborilor. Avem şi o secţiune blocată de un important sit arheologic”, au mai scris reprezentanţii asociaţiei care monitorizează investiţiile în infrastructură.

Lucrările pe cel de-al treilea segment, Ilteu-Gurasada, cu o lungime de 22 km, executate de asocierea Aktor-Alstom-Arcada, au avansat cu 6%, după calculele Pro Infrastructură: „Sunt 16 km de traseu nou, două poduri noi peste Mureş (la care se lucrează la fundaţii), două tuneluri şi o polată (se încep în curând după rezolvarea aceloraşi blocaje cu defrişările). Cei de la Arcada sunt bine mobilizaţi pe sectorul lor, în timp ce Aktor trebuie să mai tureze motoarele”.

De asemenea, reprezentanţii asociaţiei spun că stadiul lucrărilor pe cel de-al patrulea segment, Gurasada-Simeria, cu o lungime de 41 km, realizat de asocierea FCC-Astaldi-Contratas y Ventas, este de 13%.

„Se progresează foarte bine la două din cele trei poduri peste Mureş pe partea de fundaţii, dar şi la linia dintre Mintia şi Deva care se va deschide circulaţiei la finalul acestei luni. În august se va redeschide traficul spre Hunedoara printr-o trecere la nivel cu DN7”, mai spun reprezentanţii asociaţiei.

Concluzia acestora, după vizitele făcute în teren, este că mobilizarea constructorilor este încurajatoare, cu potenţial de îmbunătăţiri pe alocuri.

„Sunt şanse ca experienţa nefastă cu şantierele interminabile de pe tronsonul Simeria-Sighişoara să nu se mai repete”, se arată la finalul postării de pe reţeaua de socializare.

Potrivit datelor oficiale, pe această linie trenurile de călători circulau, înainte de începerea proiectului, cu o viteză medie de 78 km/h, iar viteza maximă admisă era de 100 km/h. La finalul lucrărilor, circulaţia se va putea desfăşura cu o viteză de 160 km/h pe o lungime de circa 89% din lungimea secţiunii. Pe 6% din lungime se va circula cu viteza de 120 km/h, iar pe 5% din lungime se va circula cu viteza de 100 km/h.

 

sursa: Asociaţia Pro Infrastructura Facebook

Comments

comments

About the Author