Ce pedepse riscă românii din țară și din Diaspora care refuză chemarea în armată, în caz de război sau stare de asediu

Posted on ian. 30 2022 - 8:25pm by petre

Românii care își provoacă răni sau falsifică documente pentru a se sustrage de la încorporarea în armată, în timp de război sau pe durata stării de asediu, riscă până la 7 ani de închisoare.

Aceeași pedeapsă o riscă și cetățenii români care nu se prezintă la încorporare, concentrare sau mobilizare, în timpul prevăzut de ordinul de chemare.

Deși serviciul militar obligatoriu a fost eliminat de la 1 ianuarie 2007, Legea pentru pregătirea populației, publicată în Monitorul Oficial pe 12.12.2006, are un Articol 1 cât se poate de clar: Cetăţenii români au dreptul şi obligaţia să apere România. Iar la Articolul 3 se stabilesc condițiile în care cetățenii români pot fi încorporați.

În ce condiții se poate face încorporarea bărbaților în armată

Art. 3. – (1) Serviciul militar se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au împlinit vârsta de 18 ani, în formele prevăzute de lege.

 

Pedepse cu închisoare pentru cei care refuză încorporarea
Articolul 432 Cod Penal: Sustragerea de la serviciul militar în timp de război

Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, își provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Articolul 435 Cod Penal: Neprezentarea la încorporare sau concentrare

(1) Neprezentarea la încorporare, concentrare sau mobilizare în timp de război sau pe durata stării de asediu, în termenul prevăzut în ordinul de chemare, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și neprezentarea celui încorporat sau concentrat la unitatea la care a fost repartizat, precum și a celui care, executând potrivit legii serviciul alternativ, nu se prezintă în termen la angajator.

(3) Termenele de prezentare prevăzute în alin. (1) și alin. (2) se prelungesc cu 10 zile, în cazul în care cel chemat se află în străinătate.

sursa: Observator News

Comments

comments

About the Author