Acum 70 de ani, 1800 de români au luptat eroic cu 20.000 de maghiari, în bătălia de la Păuliș

Posted on sept. 20 2014 - 5:03pm by petre

Sâmbătă, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la eroica bătălie de la Păuliș (14-20 septembrie 1944), în care Detașamentul Păuliș format din elevii Școlii de Subofițeri de la Radna, întăriți de un Batalion de infanterie și un Divizion de Artilerie Grea (cca 1.800 oameni în total), format adhoc cu intenția de a stopa înaintarea trupelor maghiare prin defileul Mureșului, au ținut piept eroic Corpului IV Armata Maghiar (cca 20.000 oameni), la monumentul ridicat pentru cinstirea memoriei eroilor români au avut loc mai multe manifestări comemorative.Paulis Paulis1 Paulis3 Paulis5 Paulis6 Paulis8 Paulis9 Paulis10 Paulis11 Paulis12

 

 

 

Este cea de-a 71 comemorare a bătăliei de la Păuliș (14-20 septembrie 1944), în care Detașamentul Păuliș format din elevii Școlii de Subofițeri de la Radna, întăriți de un Batalion de infanterie și un Divizion de Artilerie Grea (cca 1.800 oameni în total), format adhoc cu intenția de a stopa înaintarea trupelor maghiare prin defileul Mureșului, au ținut piept eroic Corpului IV Armata Maghiar (cca 20.000 oameni).

Bătălia de la Păuliș a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române dupăîntoarcerea armelor contra naziștilor.
O mânăde elevi ai Școlii militare de subofițeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, au reușit săținăîn loc trupele ungare și germane, mult mai bine echipate și mai experimentate, care îi copleșeau în proporție de opt la unu. Dintre cei 1.500 de ostaiși care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar puțini mai trăiesc acum.Ceremonia a început cu o slujbăreligioasăoficiatăde ÃŽPS Timotei Seviciu.Arhiepiscolul Aradului. Au urmat cuvântări ale reprezentaților veteranilor de război, dupăcare domnul Prefect al Județului Arad, Cosmin Pribac, a înmânat diplome de onoare și medalii unor veterani de război care au luptat la Păuliș acum 70 de ani. Au fost decorați următorii veterani: col. ret. Gherase Ion,  col. ret. Muraru Vasile, cpt. ret. Popescu Mihai, cpt. ret. Fărcaș Dumitru, cpt. ret. Osman Bebe și cpt. ret. Trâncu Cicerone. Următorul moment a fost depunerea coroanelor de flori la baza Monumentului Eroilor.

Din partea Președinției României a depus o coroanăde flori domnul General de Brigadădr. Șomordolea Mihai.
Din partea Guvernului României a depus o coroanăde flori domnul Prefect al Județului Arad, Cosmin Pribac.

Din partea Ministerului Apărării Naționale a depus o coroanăde flori domnul General de BrigadăAdrian Tonea, comandant al Divziei 4 de Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca.
Din partea Ministerului Afacerilor Interne au depus o coroanăde flori Prefectul Județului Arad împreunăcu șefii structurilor județene din cadrul Ministerului.

Au fost prezenți reprezentanți ai veteranilor de război din Detașamentul Păuliș, respectiv filialele Asociației Naționale a Veteranilor de Război din Arad, Cluj, Mureș și Lugoj – județul Timiș.

Comments

comments

About the Author