Mesajul lui Klaus Iohannis către români de Ziua Unirii Principatelor

Posted on ian. 24 2015 - 12:18pm by petre

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Iași, de Ziua Unirii Principatelor, căîn spatele unității și solidarității unei națiuni trebuie săstea responsabilitatea fiecăruia, dar mai cu seamăa clasei politice, a celor aleși săreprezinte interesele și săîmplineascăaspirațiile poporului român.

„Așa cum s-a întâmplat acum un secol, și clasa politicăde astăzi trebuie săse ridice la înălțimea idealurilor pe care națiunea românăle nutrește. Înspatele unității și solidarității unei națiuni trebuie săstea responsabilitatea fiecăruia dintre noi, dar mai cu seamăa clasei politice, a celor aleși săreprezinte interesele și săîmplineascăaspirațiile acestui popor”, a spus Iohannis, în discursul rostit în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, organizate la Iași.

Președintele a adăugat că”responsabilitatea este un cuvânt pe care va trebui să-l redescoperim nu numai în vocabularul politic, ci ca fundament pentru decizii și acțiuni”.

„Privind în urmă, putem afirma fărăsăgreșim căideea de consens înseamnătocmai puterea și abilitatea de a renunța la interesele particulare, pentru a construi mari proiecte, dar o națiune puternicănu se poate hrăni doar cu momentele sale emblematice din trecut. O națiune conștientăde misiunea sa istoricăeste datoare sălucreze zi de zi pentru idealurile sale”, a mai spus șeful statului.

Președintele a arătat căa venit la Iași în aceastăzi importantăpentru națiune „cu gândul la momentul istoric săvârșit acum 156 de ani, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Å¢ării Românești”.

„Este o mare bucurie pentru mine sărevin la Iași, capitala Unirii, un centru simbolic al românității și un reper al spiritualității noastre. Pentru prima dată, români din țarăși de pretutindeni, marcăm cu toții Unirea Principatelor Române ca sărbătoare națională. Este momentul săne amintim căacest reper fundamental al existenței noastre s-a realizat în timpuri istorice complicate. Unirea a fost, în definitiv, un act de mare abilitate politică. Recunoștința noastrăeste cu atât mai mare fiindcăam avut de-a face cu lideri vizionari, cu oameni vrednici care au înțeles căa-ți servi țara înseamnă, înainte de toate, asumarea cu mare responsabilitate a unor importante idealuri. Sănu trăim cu iluzia căatunci a fost ușor. Și atunci, liderii au avut mari dificultăți în a se solidariza în jurul unor interese esențiale, așa cum a fost Unirea, dar au reușit săfinalizeze cu succes un astfel de proiect fundamental. Pentru o asemenea reușită, este nevoie de viziune, de renunțarea la orgolii, la mărunte interese personale sau partizane, este nevoie de curaj și de acțiune”, a mennționat el.

Iohannis a apreciat căcea mai importantălecție a evenimentului de acum 156 de ani este „puterea solidarității, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal național”.

„Au existat atunci voci, și nu puține ori neînsemnate, care au afirmat căMoldova a fost sacrificatăși o bunăbucatăde vreme mulți oameni nu s-au împăcat cu aceastăidee. Privind în urmă, putem afirma fărăsăgreșim căideea de consens înseamnătocmai puterea și abilitatea de renunța la interese particulare pentru a construi mari proiecte. Dar o națiune puternicăde cetățeni nu se poate hrăni doar cu momentele sale emblematice din trecut. O națiune conștientăde misiunea sa istoricăeste datoare sălucreze zi de zi pentru idealurile sale. 1859, 1877 și 1918 sunt bornele noastre ca stat modern, dar, în aceeași măsură, aderarea la NATO și la Uniunea Europeanăreprezintăsuccese foarte importante ale generațiilor recente. ÃŽnvățătura pe care au oferit-o moldovenii și muntenii la 1859 este una importantăpentru zilele noastre”, a continuat șeful statului.

Iohannis a adăugat că, așa cum au arătat istoricii, modernizarea și occidentalizarea au stat la baza ideii de unire. „Pas cu pas, cu efort susținut și prin urmărirea sistematicăa aspirațiilor comune, înaintașii noștri au conectat Principatele la modernitatea europeanăprin reformele interne și acțiunile de politicăexternă”, a precizat el.

Președintele a menționat însăcăau existat și restanțe, iar „renunțarea la centralism este pânăastăzi una din restanțele societății românești”, care va trebui săfie ameliorată”cu calm, cu chibzuințăși într-un timp rezonabil”.

„Principiul descentralizării a fost agreat inclusiv în divanurile ad-hoc, dar nu a fost niciodatăpus în practică”, a adăugat el.

Iohannis a subliniat cămomentul marcării Zilei Unirii Principatelor se desfășoarăla Iași, cel mai mare oraș de la granița de răsărit a UE și a arătat căla doar 150 de kilometri dincolo de Prut se află”frații noștri din Republica Moldova”.

„Suntem la Iași, cel mai mare oraș de la granița de răsărit a Uniunii Europene. ÃŽnsăla numai 150 de kilometri, dincolo de Prut, sunt frații noștri din Republica Moldova. Gândurile noastre se îndreaptăși către ei, pentru căne leagănu doar comuniunea de istorie, ci și de aspirații. Nu doar trecutul și moștenirea lui, ci și viitorul, în sensul apartenenței la spațiul comun european”, a spus șeful statului.

Președintele și-a încheiat discursul urând românilor săpriveascăaceastăzi „cu bucurie, cu încredere în forțele proprii și în România”.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author