GATA! Descoperirea care i-a făcut pe arheologii maghiari săadmită: Dacii au locuit actualul teritoriu al Ungariei

Posted on mart. 19 2015 - 2:41pm by petre
dacia-cellarius-1809-a

Ceea ce au aflat acum maghiarii, se stia dintotdeauna

O descoperire arheologicăfăcutăjoi, 19 martie, pe șantierul unui drum de centurăal localității maghiare Nyíregyháza, dovedește, chiar și pentru istoricii maghiari, cădacii locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României.

Agenția de presăMTI informeazăcă, pe parcursul escavărilor de pe șantier, au fost scoase la ivealăruinele unei locuințe. La fața locului au fost chemați specialiștii muzeului Josa Andras, care au apreciat căeste vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lea.III. századi dákok nyomaira bukkantak a Nyíregyházát elker? Kiss László

Cu mult umor, arheologii maghiari presupun căar fi vorba despre… fuga dacilor în fața unei agresiuni sarmate, ceea ce este, firește, ridicol. Cum poate cineva crede căo populație care fuge în fața unui agresor se oprește și constuiește case???

Revenind la chestiunea serioasăa importanței descoperirii de la Nyíregyháza, pare evident căavem de-a face cu o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii Dacia romană, datăfiind perioada probabilăa provenienței artefactelor descoperite.

Este un fapt istoric dovedit și incontestabil căteritoriile triburilor daco-gețior se întindeau pânăcel puțin la Tisa în perioada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal.

sursa: MTI/ foto: Balázs Attila

Comments

comments

About the Author