Ziua Siguranței pe Internet este sărbătorităîn fiecare an, începând cu 2003, în luna februarie, în peste 60 de țări din întreaga lume.
Domeniul prevenirii infracționalității online și a siguranței pe internet reprezintăo preocupare constantăa Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.
ÃŽncepând cu anul 2003, în luna februarie a fiecărui an, este sărbătorităZiua Siguranței pe Internet în peste 60 de țări din întreaga lume.
Prevenirea infracționalității online și a siguranței pe internet reprezintăo preocupare constantăa Poliției Române întrucât, începând din anul 2010, prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor constituie prioritate națională.
Internetul a devenit parte integrantăa vieții copiilor și tinerilor, acesta fiind un extraordinar mediu educativ și informativ. Multitudinea de pagini de informație disponibile, o incredibilăbazăde date pe diverse domenii și comunicarea rapidăla distanțăsunt doar câteva din avantajele internetului.
Din păcate, însă, utilizarea internetului prezintăși anumite pericole, potențiale riscuri pe care oricine intrăpe net este bine săle conștientizeze și săse fereascăde ele.
Problemele semnalate cel mai des vizeazăhărțuirea și abuzul pe Internet sub toate formele sale – agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu viruși, dependența de calculator.
Hărțuirea, cunoscutădrept cyberbullying, atunci cand are loc pe Internet, implicăfolosirea tehnologiilor informației și comunicațiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defăimătoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat și ostil, un individ sau un grup de indivizi.
Hărțuirea ciberneticăpoate consta în trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus cănu vrea sămai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot conține amenințări, remarci sexuale, incitări la ură, șicanări ale victimelor, precum și afișarea oricăror declarații false care au drept scop umilirea victimei. Amenințările por fi private sau publice, pe forumuri și grupuri de discuție.
Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimele lor pe site-uri și forumuri, sau pot publica materiale în numele lor cu scopul de a le defăima și/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite și e-mail-uri de amenințare și hărțuire, în timp ce alții publicăbârfe și instigăalte persoane la comportamente răutăcioase împotriva victimelor.
Deși Internetul a devenit una dintre cele mai importante resurse de informații, utilizarea necontrolată, patologicăa Internetului – adică, dependența de Internet – poate avea un impact negativ asupra performanțelor școlare, a relațiilor de familie și asupra stării emoționale a adolescenților, fiind un comportament cu semne și simptome similare cu cele ale oricărei alte dependențe.
Dependența de Internet este definităca o pierdere compulsivăa controlului impulsurilor legate de utilizarea Internetului (jocuri online, rețele sociale, sesiuni-maraton de navigare pe Internet) care implică, în principal, dependența psihologicăde Internet, iar simptomele sunt comparabile cu ale altor comportamente adictive, cel mai apropiat fiind jocul de noroc patologic.
Un alt risc la care se expune orice utilizator de internet este infestarea calculatorului cu viruși, warms, cai troieni, rootkits, cracker, ferestre pop-up, coockies, etc.
RECOMANDĂRI PĂRINÅ¢I:
•   supravegheați activitatea copilului dumneavoastrăpe Internet;
•   așezați computerul conectat la Internet într-o zonădeschisăde unde puteți ușor supraveghea copilul. De preferat în camera de zi;
•   folosiți anumite mecanisme de control parental și instalați instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere;
•   încurajați-văcopiii săvăspunădacăcineva din mediul online îi face săse simtăinconfortabil, ori le provoacăteamă;
•   învățați-văcopilul ce înseamnăautoprotecția pe Internet. Dacăun site încurajeazăcopiii sătransmitănumele pentru a personaliza conținutul acelui program, ajutați-l să-și găseascăun nume fictiv;
•   încurajați-văcopilul săaibăun comportament responsabil, cuviincios inclusiv pe Internet, sănu transmităvulgarități, amenințări sau injurii;
•   pentru faptele abuzive din online, răspunderea e în offline, adicăîn mediul real;
•   nu restricționați excesiv și fărăjustificare accesul copiilor la calculator și pe Internet.
RECOMANDĂRI PENTRU COPII :
•   nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta;
•   nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinților; dacăle comunici aceastăparolăprietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;
•   dacăvrei săte întâlnești cu o persoanăpe care ai cunoscut-o pe Internet, anunță-ți părinții anterior; oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins căsunt pe Internet și astfel poți deveni victima traficului de persoane și a altor întâmplări tragice;
•   evităsăpostezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale și nu trebuie săajungăla cunoștința oricui navigheazăpe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a văface rău, ție sau celor apropiați;
•   nu uita cănu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat!
•   dacăcineva te face săte simți inconfortabil pe Internet, poți oricând sărenunți la comunicarea cu acea persoană. Nu ești obligat săstai pe Internet mai mult decât consideri tu și nici săsuporți ceea ce îți provoacăneplăcere sau teamă.
Recomandări pentru limitarea atacurilor informatice :
•   introduceți sisteme de detecție și filtrare a tentativelor de scanare și accesare a anumitor porturi;
•   evitați descărcarea de aplicații software gratuite;
•   evitați utilizarea aplicațiilor tip distribuție de fișiere (file sharing);
•   evitați deschiderea atașamentelor la mesajele email și accesarea link-urilor din mesaje provenite de la persoane necunoscute;
•   utilizați aplicațiile anti-virus, firewall și anti-spyware;
•   configurați corect sistemul de operare și aplicațiile de navigare pe Internet și actualizați-le periodic;
•   utilizați parole complexe sau metode de autentificare pentru protejarea informațiilor personale;
•   Efectuați copii de siguranțăa fișierelor importante.
Fraude privind comerțul electronic – recomandări:
•   Înainte de a efectua tranzacții online, trebuie efectuate verificări cat mai amănunțite cu privire la produs si legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.
•   De cele mai multe ori, trebuie acordatăo atenție deosebita asupra tranzacțiilor, in care sunt implicate persoane din alte tari, întrucât politicile de returnare a bunului sau banilor si de garanție sunt mai complicate. Totodată, înainte de cumpărare, trebuie determinate taxele de transport și trebuie acordatăo atenție deosebită, in cazul in care vânzătorul nu acceptădecât transferuri de bani online sau bani lichizi.
•   Dacăeste utilizat un serviciu de tip “escrow„ trebuie verificat dacăsite-ul și compania sunt legitime.
•   De asemenea, trebuie acordatăatenție sporităofertelor de bunuri nesolicitate, întrucât acestea pot face parte din diferite scheme de fraudare online.
•   Raportarea oricărei fraude ori atac informatic autorităților direct sau prin intermediul portalului www.efrauda.ro;