Ziua de comemorare a Holocaustului și a eroismului

Posted on apr. 16 2015 - 1:58pm by petre

Yom Hashoah, ziua Holocaustului și a eroismului, amintește memoria celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust, curajul celor care s-au ridicat împotriva călăului nazist și curajul Drepților între Popoare, cei care i-au protejat pe evrei riscându-și propria viață.holocaust

Înfiecare an, începând cu 1951, Yom Hashoah este comemoratăîn Israel în ziua de 27 Nisan din calendarul evreiesc. Aceasta corespunde celei de a 13-a zi a revoltei din ghetoul din Varșovia în 1943.
Inițial, Yom Hashoah urma săaibăloc pe 14 Nissan, ceea ce corespunde cu 19 aprilie 1943, dar aceastădatăcoincide cu Pesah (Paștele evreiesc). Rabinatul și guvernul israelian au convenit săstabileascăpe 27 Nissan comemorările.

Acestea încep cu douăminute de reculegere, timp în care sirenele sunăîn toatățara. Conform tradiției, cetățenii israelieni opresc orice activitate și rămân pe loc, în tăcere, indiferent de locul unde se află, pentru a onora memoria victimelor Holocaustului.
Apoi, începe ceremonia militarăoficialăde la Yad Vashem (Memorialul Holocaustului de la Ierusalim), la care participăpreședintele și primul ministru.

Întimpul acestei zile nu au loc niciun fel de festivități iar mass media nu transmite programe de divertisment.
Armata israelianăacordăo deosebităimportanțăsimbolicăaceastei zile, ea reprezentând pentru evreii din întreaga lume un bastion împotriva oricărei încercări viitoare de genocid și pogrom.
Mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului sau ale copiilor supraviețuitorilor sunt publicate și transmise de toate mijloacele mass media.
La 27 ianuarie 2003, cu ocazia celei de a 60-a aniversări de la eliberarea din Auschwitz, piloții aviației militare israeliene au zburat peste lagărul morții de la Auschwitz. (Anima News)

Comments

comments

About the Author