Vremea în următoarele douăsăptămâni în toate regiunile țării

Posted on apr. 20 2015 - 12:49pm by petre

Administrația Naționalăde Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 20 aprilie – 3 mai, pentru toate regiunile din țară: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și la munte.

Estimarea este realizatăfolosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată(ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicatăde apariție a precipitațiilor.

BANAT

Pânăpe 22 aprilie, vremea se va menține mai rece decât în mod obișnuit, cu media regionalăa temperaturilor maxime între 13 și 15 grade, iar cea a minimelor de 2…4 grade. Înintervalul 23- 26 aprilie, regimul termic va fi în creștere de la o zi la alta, maximele diurne ajungând, în medie, la 22 de grade, iar media minimelor nocturne va atinge 8…9 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, valorile termice medii ale regiunii vor fi apropiate de cele normale, cu maxime ce se vor situa între 19 și 21 de grade și minime de 7…9 grade.

Probabilitatea pentru ploi slabe și moderate cantitativ va fi mai ridicatăîn intervalul 26 – 30 aprilie, dar la nivel local va fi posibil săplouăși în restul intervalului.

CRIȘANA

Intervalul 20 – 22 aprilie va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, cu media regionalăa temperaturilor maxime între 12 și 14 grade, iar cea a minimelor de 1…3 grade. ÃŽntre 23 și 26 aprilie, procesul de încălzire va aduce media maximelor diurne spre 21 de grade, în timp ce minimele nocturne se vor situa în jurul valorii de 8 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, în aceastăregiune, valorile termice medii vor fi apropiate de cele normale, cu maxime ce se vor situa între 19 și 21 de grade și minime de 6…8 grade.

Pânăpe data de 25 aprilie probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, dar între 26 aprilie și 3 mai va ploua aproape zilnic, iar izolat pot fi cantități mai însemnate.

TRANSILVANIA

Pânăla jumătatea primei săptămâni, regimul termic va fi cu mult sub cel normal. Astfel, media regionalăa maximelor termice se va situa între 9 și 12 grade, iar în cursul nopților valorile termice vor coborî, în medie, cu 1…2 grade sub pragul de îngheț și vor determina formarea brumei. Urmeazăun proces de încălzire ce va dura pânăîn jurul datei de 26 aprilie, când media temperaturilor maxime va atinge 20 de grade, iar cea a minimelor, 6…7 grade. Ulterior vor fi ușoare oscilații în apropiere de aceste valori medii diurne și nocturne, astfel încât a doua săptămînăva avea un regim termic în general normal pentru sfârșitul de aprilie și începutul de mai.

Probabilitatea pentru ploi slabe și moderate cantitativ va fi mai ridicatăîn intervalul 27 – 29 aprilie, dar va mai ploua pe arii restrânse pe 20 – 21 aprilie, când în estul regiunii vor fi trecător precipitații mixte și din nou, posibil, spre sfârșitul ambelor săptămâni.

MARAMUREȘ

Vremea rece pentru aceastăperioadădin an, cu medii regionale ale maximelor diurne de 10…12 grade și nopți cu temperaturi în jurul pragului de îngheț și cu brumă, va dura pânăpe 24 aprilie. La sfârșitul primei săptămâni, regimul termic va reveni la normal. Astfel, media temperaturilor maxime va atinge 19 grade, iar cea a minimelor se va situa în jurul a 7 grade. Întimpul celei de-a doua săptămîni vor mai fi ușoare variații ale temperaturilor diurne și nocturne, dar acestea se vor înscrie în limitele normale pentru sfârșitul de aprilie și începutul de mai.

Probabilitatea pentru ploi slabe și moderate cantitativ va fi mai ridicatăîn intervalul 26 – 30 aprilie, dar local va mai ploua pe 20 aprilie și posibil, spre sfârșitul ambelor săptămâni.

MOLDOVA

Pânăla jumătatea primei săptămâni, regimul termic va fi cu mult sub cel normal. Astfel, media regionalăa maximelor termice se va situa între 10 și 12 grade, iar în cursul nopților valorile termice se vor apropia, în medie, de pragul de îngheț, favorizând local formarea brumei. Prin procesul de încălzire ce va dura pânăîn jurul datei de 26 aprilie, media temperaturilor maxime va atinge 20…21 de grade, iar cea a minimelor, 7…8 grade. A doua săptămânăva avea un regim termic apropiat de cel normal pentru sfârșitul de aprilie și începutul de mai, caracterizat prin temperaturi ce se vor situa, în medie, la valorile maxime, între 19 și 21 de grade și la cele minime, între 7 și 9 grade.

Local vor fi precipitații slabe, predominant ploi, pe 20 aprilie, iar în celelalte zile, exceptând intervalul 27-29 aprilie când va ploua slab, probabilitatea pentru precipitații va fi foarte redusă.

DOBROGEA

Intervalul 20 – 23 aprilie va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, cu media regionalăa temperaturilor maxime între 10 și 13 grade, iar cea a minimelor de 2…4 grade. ÃŽntre 24 și 27 aprilie, procesul de încălzire va aduce la 19 grade media maximelor diurne și respectiv la 9…10 grade pe cea a minimelor nocturne. Ulterior, și în aceastăregiune valorile termice medii vor fi apropiate de cele normale, cu maxime ce se vor situa între 17 și 19 grade și minime în jur de 10 grade.

Probabilitatea pentru apariția ploilor slabe va fi mai ridicatăîn intervalele 20-23 aprilie și 26 – 30 aprilie.

MUNTENIA

Vremea ușor mai rece decât în mod obișnuit din prima jumătate a acestei săptămâni se va caracteriza prin medii regionale ale maximelor diurne de 12…15 grade și nopți, în medie, cu minime termice de 1…3 grade și posibil, brumă. Înintervalul 24 – 27 aprilie regimul termic va reveni la normal, media temperaturilor maxime atingând 22 de grade, iar cea a minimelor va urca la 7…8 grade. Întimpul celei de-a doua săptămîni vor fi ușoare variații ale temperaturilor medii diurne și nocturne în jurul acestor valori, ceea ce semnificăun regim termic apropiat de cel normal pentru sfârșitul de aprilie și începutul de mai.

Probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicatăîn intervalele 20-22 aprilie și 26 – 30 aprilie, dar izolat va mai ploua și în alte zile din cursul ambelor săptămâni.

OLTENIA

Vremea ușor mai rece decât în mod obișnuit din prima jumătate a acestei săptămâni, se va caracteriza prin medii regionale ale maximelor diurne de 13..15 grade și nopți, în medie, cu minime termice de 1…3 grade și posibil, brumă. Înintervalul 24 – 27 aprilie regimul termic va reveni la normal, media temperaturilor maxime atingând 21 de grade, iar cea a minimelor va urca la 8…9 grade. Întimpul celei de-a doua săptămâni vor fi ușoare variații ale temperaturilor diurne și nocturne în jurul acestor valori medii, iar regimul termic se va menține normal.

Probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicatăîn intervalul 26 – 30 aprilie, dar pe arii restrânse va mai ploua și în alte zile din cursul ambelor săptămâni.

LA MUNTE

Înprimele 3…4 zile, temperatura aerului va caracteriza o vreme rece, cu 1 la 5 grade, în medie, la valorile diurne și de la -6 la -4 grade, la mediile nocturne. Dupădata de 23 aprilie regimul termic se va normaliza treptat astfel încât pe parcursul celei de-a doua săptămâni se vor atinge medii de 10..12 grade, ziua și 1..3 grade, noaptea.

Înintervalul 20 -22 aprilie vor fi precipitații în general slabe, mai ales lapovițăși ninsoare, iar între 24 aprilie și 3 mai vor predomina ploile, posibil zilnic, dar cu o probabilitate mai mare de apariție pe 26, 27 și 30 aprilie, când izolat pot fi mai importante cantitativ.

sursa Mediafax/ANM

Comments

comments

About the Author