VEZI cum va fi VREMEA în următoarele douăsăptămâni

Posted on mart. 3 2015 - 1:12pm by petre

Administrația Naționalăde Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 2 – 15 martie, pentru toate regiunile din țară: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și la munte.

Estimarea este realizatăfolosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată(ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicatăde apariție a precipitațiilor.Simboluri Vreme

BANAT

Intervalul de prognozăva debuta cu o vreme mai caldădecât în mod obișnuit pentru începutul lunii martie, cu temperaturi maxime de 10…14 grade și minime de -1…4 grade, mediat pe regiune. ÃŽncepând din data de 5 martie însă, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 5…8 grade ziua și -3…0 grade noaptea se vor situa sub cele normale specifice datei din calendar. Pentru cea de-a doua săptămânăsunt estimate temperaturi în creștere ce se vor situa din nou, cu mici variații, peste mediile climatologic specifice perioadei din an.

Pe parcursul primei săptămâni de prognozăprobabilitatea pentru precipitații va fi ridicată, acestea urmând a fi mai însemnate cantitativ în noaptea de 2/3 martie, când vor fi ploi, dar și în zilele de 5 și 6 martie când se vor semnala precipitații mixte. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, ploile vor fi slabe, pe spații mai restrânse, în principal în jurul datei de 10 martie.

CRIȘANA

Intervalul de referințăva debuta cu o vreme ușor mai caldădecât în mod obișnuit la începutul lunii martie, concretizatăprin maxime de 8…13 grade și minime -1…4 grade, medii regionale. ÃŽncepând din data de 5 martie însă, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 5…7 grade ziua și -4…-2 grade noaptea se vor situa sub cele normale specifice datei din calendar. Pentru cea de-a doua săptămânăsunt estimate temperaturi în creștere ce se vor situa peste mediile climatologic specifice perioadei din an.

Pe parcursul primei săptămâni de prognozăprobabilitatea pentru precipitații va fi ridicată, acestea urmând a fi mai frecvente și mai însemnate cantitativ în noaptea de 2/3 martie, când vor fi ploi, dar și în zilele de 5 și 6 martie când se vor semnala lapovițăși ninsoare. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, ploile vor fi slabe, pe spații mai restrânse, în principal în jurul datei de 10 martie.

TRANSILVANIA

Primele zile ale intervalului de referințăvor fi caracterizate de o vreme ușor mai caldădecât în mod normal la începutul lunii martie, cu medii regionale ale maximelor de 7…11 grade și ale minimelor de -3…2 grade. ÃŽncepând din data de 5 martie, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 3…6 grade ziua și -6…-2 grade noaptea se vor situa sub cele normale specifice datei din calendar. Pentru cea de-a doua săptămînă, este estimatăo încălzire a vremii, astfel cătemperaturile se vor situa din nou, în marea lor majoritate, peste mediile climatologic specifice perioadei din an.

Înprima săptămânăprobabilitatea pentru precipitații va fi ridicată, îndeosebi în noaptea de 2/3 martie, când vor fi ploi, dar și în zilele de 5 și 6 martie când se vor semnala mai ales lapovițe și ninsori. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, ploile vor fi slabe, pe spații mai restrânse, în principal în jurul datei de 10 martie.

MARAMUREȘ

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel normal la început de martie, cu maxime, în medie regională, de 6…8 grade și minime de -2…4 grade. Apoi vremea se va răci, astfel cătemperaturile se vor situa sub mediile multianuale caracteristice, ziua între 4 și 6 grade, iar noaptea între -4 și -1 grad. Încea de-a doua săptămînă, valorile termice vor crește din nou și, în special cele diurne, vor depăși normalul datei calendaristice.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicatăîn prima săptămînă, acestea urmând a fi mai însemnate cantitativ în noaptea de 2/3 martie când vor predomina ploile, dar și în intervalul 5-6 martie când vor fi mai ales ninsori. Pentru cea de-a doua săptămânăsunt estimate ploi mai puține și în general slabe, cel mai probabil în jurul datei de 10 martie.

MOLDOVA

Înprimele zile, vremea va fi în general mai caldădecât ar fi normal, cu temperaturi diurne de 8…12 grade și minime de -2…3 grade, în medie. ÃŽncepând din data de 5 martie însă, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 3…6 grade ziua și -3…-1 grad noaptea se vor situa sub cele specifice datei din calendar. Pentru cea de-a doua săptămânăsunt estimate temperaturi în creștere ce se vor situa din nou, cu mici variații, peste mediile climatologice ale primei jumătăți a lunii martie.

Probabilitatea pentru precipitații pe spații mai extinse și în general moderate cantitativ va fi mai mare în perioada 5 – 7 martie, când vor fi mai ales lapovițe sau ninsori. Înrestul timpului vor predomina ploile, slabe și pe spații relativ restrânse.

DOBROGEA

Intervalul de referințăva debuta cu o vreme mai caldădecât în mod obișnuit la începutul lunii martie, concretizatăprin maxime de 9…11 grade și minime între 2 și 5 grade, medii regionale. Înperioada 5 – 8 martie valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile diurne de de 5…7 grade se vor situa în jurul celor specifice datei din calendar, în timp ce minimele nocturne vor continua săfie peste normal. Pentru cea de-a doua săptămânăsunt estimate temperaturi în creștere ce se vor situa peste mediile climatologice caracteristice perioadei din an.

Probabilitatea pentru ploi pe spații extinse va fi mai mare în perioada 5 – 7 martie, în restul intervalului doar izolat urmând a fi ploi slabe sau burniță.

MUNTENIA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme deosebit de caldăpentru data din calendar, abaterile pozitive ale valorilor maxime fiind chiar semnificative; astfel, vor fi medii ale temperaturilor diurne de 12…15 grade și ale celor nocturne de -1…4 grade. ÃŽncepând din data de 5 martie însă, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 4…6 grade ziua și -4…0 grade noaptea se vor situa sub cele specifice perioadei. Pentru cea de-a doua săptămânăsunt estimate temperaturi în creștere ce se vor situa din nou, cu mici variații, peste mediile climatologice ale primei jumătăți a lunii martie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicatăîn perioada 5-7 martie când vor fi ploi, dar și lapovițăsau ninsoare și vor fi posibile cantități de apămai însemnate. Înrestul intervalului ploi slabe se vor semnala pe spații restrânse.

OLTENIA

Primele zile ale intervalului de referințăvor fi caracterizate de o vreme mai caldădecât în mod normal la începutul lunii martie, concretizatăprin medii ale maximelor de 10…14 grade și ale minimelor de -1…5 grade. ÃŽncepând din data de 5 martie, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât mediile de 3…5 grade ziua și -4…0 grade noaptea se vor situa sub cele normale specifice datei din calendar. Pentru cea de-a doua săptămînă, este estimatăo încălzire a vremii, astfel cătemperaturile se vor situa din nou, cu mici variații, peste mediile climatologic specifice perioadei din an.

Pe parcursul primei săptămâni de prognozăprobabilitatea pentru precipitații va fi ridicată, acestea urmând a fi mai frecvente în noaptea de 2/3 martie, când vor fi ploi, dar și în zilele de 5 și 6 martie când se vor semnala precipitații mixte. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, ploile vor fi slabe, pe spații mai restrânse, în principal în jurul datei de 10 martie.

LA MUNTE

La începutul intervaluIui, dar și în cea de-a doua săptămânăde prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel climatologic normal, cu medii ale maximelor de -1…2 grade și ale minimelor de -6…-3 grade. Mai rece va fi în perioada 5-9 martie, când temperaturile se vor menține negative ziua, iar pe timpul nopții pot coborî spre pragul de ger.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în prima săptămînă, în special în noaptea de 2/3 martie și în perioada 5 -7 martie, când vor predomina ninsorile.

sursa: Mediafax, ANM

Comments

comments

About the Author