Înzilele de 16 – 17 aprilie, delegațiile României și Ungariei, alcătuite din reprezentanți ai autorităților publice județene și centrale, s-au întâlnit la Oradea pentru a stabili liniile majore ale programului transfrontalier 2014-2020. Exponentul județului Timiș a fost vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Marian – Constantin VASILE, delegat permanent al grupului de lucru.
Înurma rundelor prelungite de negocieri, cele douăpărți au ajuns la un numitor comun, în joc fiind însăși soarta întregului program, care risca săfie pierdut în întregime din cauza întârzierilor acumulate în definirea acestuia.
A fost convenităsuma ce va fi alocatădirect proiectelor strategice și anume 50% din valoarea întregului program, adicăaproximativ 95 milioane de euro. Aceasta vizeazăinvestiții cu impact semnificativ pentru comunitățile situate pe graniță, privind drumuri transfrontaliere, centre de legume-fructe, centre pentru situații de urgență, secții de spitale, sisteme de management integrat al apelor, sisteme de transport ecologic, ș.a.m.d., în total 12 proiecte propuse și care probabil vor fi reduse ca număr.
Cuplul județelor Timiș – Csongrad a propus 4 proiecte. Centrul de legume – fructe, condus de județul Timiș, presupune un sediu în Timișoara, douăsedii secundare în emisfera vesticăși esticăși funcțiuni de colectare, stocare, preprocesare, vânzare și inclusiv diverse platforme de operare, consultare și interrelaționare. Celelalte 3 proiecte au ca lider de proiect județul Csongrad, țintind douădrumuri transfrontaliere în zona Cenad – Beba Veche și studiul de fezabilitate al căii ferate Timișoara – Szeged, însăvaloarea totalăa acestora fiind prea mare, vor trebui reduse la unul sau douăproiecte.
Axele de dezvoltare selectate pentru perioada 2014-2020 acoperăproiectele strategice menționate, însăvor putea fi finanțate și alte proiecte, mai mici, inclusiv pentru adaptarea la schimbările climatice, protejarea și promovarea patrimoniului cultural, istoric și natural, dezvoltarea de afaceri și locuri de muncăîn zonele defavorizate, îmbunătățirea capacității administrative și a cooperării între comunitățile despărțite de graniță.