Vezi câte ZILE LIBERE vom avea în 2015: Lista completăa sărbătorilor legale

Posted on ian. 1 2015 - 3:08pm by petre

Românii au 13 zile libere în 2015, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dar numai opt sunt în timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în weekend.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte douăzile pentru Anul Nou, Paște, Rusalii și Crăciun și câte o zi pentru Ziua Internaționalăa Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei și Ziua Naționalăa României. Înplus, Guvernul a decis ca și Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) săfie zi liberă.

Primele zile libere din 2015 sunt 1 și 2 ianuarie (joi și vineri), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (sâmbătă) și de zilele acordate de Paște, respectiv 12 și 13 aprilie (duminicăși luni).

În2015, Ziua Internaționalăa Muncii (1 mai) va fi vineri.

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2015, în zilele de 8 și 9 iunie (luni și marți), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de sâmbătă.

Angajații vor mai avea anul viitor un weekend prelungit, pentru căSfântul Andrei, sărbătorit în 30 noiembrie, va fi într-o zi de luni.

Înschimb, ultima lunăa anului 2015 va veni cu doar douăzile libere, fațăde trei în acest an, pentru cădoar Ziua Naționalăa României (1 decembrie) și prima zi de Crăciun vor fi în timpul săptămânii, respectiv marți și vineri, în timp ce a doua zi de Crăciun va fi într-o zi de sâmbătă.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictănecesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariații care sunt nevoiți sălucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie săbeneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Încazul în care, din motive justificate, nu se acordăzile libere, ei trebuie săprimească, pentru munca prestatăîn zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sutăla sutădin salariul de bazăcorespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author