Veste bună! UE ne-a dat liber să mâncăm greieri, lăcuste și viermi de făină

Posted on feb. 11 2022 - 5:12pm by petre

Din data de 10 februarie 2022, cetăţenii europeni din spaţiul UE pot consuma greierele de casă. Alte insecte care au fost aprobate pentru consum alimentar sunt lăcusta şi viermele galben de făină.,lac

Începând din data de 10 februarie 2022, greierele de casă a devenit aliment consumabil. Comisia Europeană a autorizat ca specia Acheta domesticus din familia Gryllidae să fie comercializată în tot spaţiul UE în formă congelată sau uscată pentru gustare şi sub formă de pudră ca ingredient alimentar.

 

Comisia UE susţine că este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu. Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine ​​nu este nouă, iar insectele sunt consumate în mod regulat în multe părţi ale lumii. Comisia mai transmite că greierele de casă este un produs alimentar sigur, deşi poate provoca alergii la aproximativ 2-4% din populaţia adultă şi până la 8-9% dintre copii.

Normele UE privind etichetarea alimentelor identifică o listă de 14 alergeni care trebuie etichetaţi (de exemplu, ouă, lapte, peşte, crustacee etc.) pentru a permite persoanelor care trăiesc cu alergii alimentare să fie informate dacă produsele conţin ingrediente la care sunt sensibile.

Consumul de proteine din insecte poate duce la reacţii alergice, a concluzionat EFSA.

 

Pe lângă greierele de casă, au fost aprobate alte două insecte pentru consum alimentar – Tenebrio molitor (viermele galben de făină) şi Locusta migratoria (lăcusta migratoare).

Comments

comments

About the Author